Ľudovít Volf

• „V Martine, v druhom ročníku, som bol ohodnotený ako najlepší učeň. Išiel som do Tatier do hotela Javorina na rekreáciu. Lenže doma sme mali veľa práce s ďatelinou, tak mi tato zavolal, aby som prišiel domov sušiť ďatelinu. Mali sme tam byť týždeň, ale už v utorok som odišiel domov. A potom po týždni nám prišlo zaplatiť 9000 korún. Tato hovorí, že to ani za tri roky toľko ďateliny nepredá. Lebo sme museli potom dodatočne doplatiť za tú rekreáciu. Prišiel papier, že som to zneužil. A ako druhák už som nešiel do učňovky, ale išiel som už do závodu. Asi som bol dobrý, už som potom robil odborné práce na dielni. Zarobil som si ešte lepšie ako niektorí starí robotníci. Mal som aj 2800 korún. Potom majster Kocian zavolal obidvoch rodičov do Martina, aby som prestúpil na štvorročnú školu. Zobrali nás v Martine na políciu, ale keď zistili, že tato sedel, tak som nemohol študovať."

• „Keď prišla mena peňazí, tak nám zobrali nákladné autá a v Jednote v Námestove ich používali. Vtedy sa založila Jednota a my sme mali štyri nákladné autá, ktoré nám zobrali. A vtedy nám prišlo, že máme zaplatiť daň. Mama povedala: ‚A prečo máme my platiť daň? Veď autá máte vy.‘ Tak potom už od nás nič nežiadali. Ale keď sa nejaké auto predalo, tak raz mame prišlo 80 000 korún. Strýko to chcel zobrať, ale v banke mu peniaze nedali, pretože to bolo napísané na mamu. Tak mama musela ísť do banky, ale peniaze jej hneď pri dverách banky zobral strýko."

• „Najviac sme chodili k babke. Mali tam maštaľ, zvieratká, zajace, holuby. Bavilo ma to. Už ako šesťročný som chodil poháňať koňa dedovi. A to viem tak, lebo raz sme s dedom sedeli na medzi. Dedo mal ťapku rumu, dal si štamperlík, vybral tlačenku a nožíkom mi z nej vybral také suché mäso. A ja hovorím dedovi: ‚Dedo, ale veď máme ešte len štyri brázdy, a my tu sedíme na medzi. Musíme orať.’ A dedo mi povedal: ‚Ľudko, nikdy sa nepozeraj na to, koľko máme ešte urobiť, vždy sa teš z toho, koľko sme už urobili.’ Ďalej hovoril: ‚Dnes tu sedíme preto, lebo ty aj kobyla máte šesť rokov.’

• 1

Tvrdošín, 04.07.2020

• 2

Tvrdošín, 01.08.2020

Pri spoločnej práci som dobiehal zmeškaný vzťah s otcom, hovorí syn politického väzňa Ľudovít Volf

Ľudovít Volf
Ľudovít Volf
zdroj: Z natáčania

Ľudovít Volf sa narodil 6. júla 1948 ako tretie dieťa rodičom Márii a Ondrejovi Volfovým. Vyrastal na Orave v obci Klin. V 50. rokoch z nenávisti a neprajnosti známych jeho otec pod hrozbou vyvesil na dvere Miestneho národného výboru v Kline protištátny leták. Uväznili ho na viac ako sedem rokov. Ľudovítovi sa odvtedy zmenil život. V obci ich ľudia odsúdili a prežili roky plné útrap. Počas základnej školy on a jeho súrodenci zažili šikanu od spolužiakov. Vyučil sa za sústružníka v Martine a svoje remeslo uplatnil. Celý život pracoval, ale najviac ho bavila práca kurenára. Istý čas pracoval so svojím otcom, robili kúrenie pre domácnosti. Avšak jeho rodina v Kline nemala pokoj kvôli neustálemu prenasledovaniu Štátnou bezpečnosťou. V roku 1977 sa rodičia odsťahovali do Malženíc pri Trnave. Ľudovít momentálne žije s manželkou Martou v Tvrdošíne.