Jozef Melek

Dozorca nás vítal slovami: „Tu budete pracovať, kým neskapete ako prašiví psi.”

Jozef Melek - ako študent v roku 1948
zdroj: z archívu pamätníka

Jozef Melek sa narodil 17. augusta 1932, pochádza z Námestova, kde vyrastal v chudobnej roľníckej rodine. V období SNP a neskoršieho prechodu frontu bol svedkom lokálnych vojnových udalostí počas prechodu armád cez Námestovo. V období nástupu komunistického režimu v Československu vnímal stále viac dôsledky násilnej kolektivizácie, ktoré ťažko doliehali na občanov Námestova. Počas učňovského štúdia za elektrikára v Tvrdošíne sa zamestnal na stavbe Oravskej priehrady, kde sa prostredníctvom podobne protikomunisticky naladených kolegov dostal k členstvu v tajnej odbojovej organizácii Biela légia. Po následnom odhalení absolvoval v roku 1952 vyšetrovaciu väzbu a súd v Ružomberku, ktorý mu vymeral 15 rokov odňatia slobody za trestný čin velezrady. Výkon trestu absolvoval v neslávne známom Jáchymove, kde prichádzal do styku s ťažbou rádioaktívnej uránovej rudy. V dôsledku zhoršeného zdravotného stavu bol liečený v Karlových Varoch, neskôr vo väzenskej nemocnici Plzeň-Bory, kde mu diagnostikovali vážnu kostnú tuberkulózu. Pri presune z Plzne sa pokúsil o útek, ktorý sa nepodari, a stal sa tak terčom agresie a týrania zo strany dozorcov. V dôsledku amnestie politických väzňov prezidenta Antonína Novotného sa dostal v roku 1960 na slobodu. Počas pobytu na slobode bol sledovaný orgánmi Štátnej bezpečnosti a nasadenými agentami. V roku 1963 sa oženil s Máriou Trabalíkovou, s ktorou má 4 deti. Pracovný život prežil ako elektrikár mestského úradu v Námestove, po páde komunizmu založil firmu na prevíjanie elektromotorov. V čase natáčania pamätník žil na dôchodku v Námestove. Jozef Melek zomrel 18. mája 2022