Ondrej Malček

• „Aký to bol dôvod, to je ťažko povedať. Lebo [...] sami sme si zložili pieseň: ,Teď to na nás ušili, kvalifikace nam zrušili, teď nám dali zbrane, my im serem na ně, lebo sympatie by sme stratili.‘ Sami sme zložili takú verziu ako vojaci.“

• „To ma richtár, na odvode, keď sa spytovali komisia, že k akej zbrani. Tak: ,O to sa ani nezaujímajte! O to sa ja postarám, kde pôjde!‘ Tak sa aj postaral, že som išiel k PTP. Ukázal na mňa prstom: ,Zlikvidovať!‘ Ja som bol na zlikvidovanie, keby nebol Gottwald zomrel, tak nežijem. Na Sibíri by som skončil.“

• „To som sa dozvedel pozde, lebo tam nám nepovedali, prečo sme tam prišli. Len nás obliekli, výcvik, ale peší len, bez zbraní. Tam sme boli štrnásť dní a odtiaľ sme potom mali prísahu. A po tej prísahy nás rozdelili na pracoviská, kde bol kto určený. Bolo nás tam dvetisíc a my sme boli jedna rota, tak nás dali do Tyniště nad Orlicí, tam sme stavali muničák pre Hradec Králové.“

• 1

Hriňová, Slovensko, 23.03.2018

Starosta ukázal na mňa prstom: „Zlikvidovať!”

Ako "čierny barón"
Ako "čierny barón"
zdroj: Archív pamätníka

Ondrej Malček pochádzal z početnej roľníckej rodiny, ktorá sa na konci 30. rokov presťahovala z Hriňovej do Kokavy nad Rimavicou. Voči novým obyvateľom však starousadlíci neboli priateľsky naladení a po súdnom spore Ondrejovho otca s miestnym obyvateľom zažila problémy celá rodina. Ondrej bol na nátlak miestneho národného výboru pridelený do PTP, kde 27 mesiacov pracoval ako stavebný robotník. Rodičom bol majetok znárodnený a jeho súrodenci nemohli študovať na odborných stredných školách. Po návrate z vojenčiny si Ondrej nemohol nájsť stabilné zamestnanie. Podarilo sa mu to, až keď odišiel do Nitry a zamestnal sa ako stavbár. Režim mu robil aj naďalej problémy, prekazil mu kariérny rast a pozeral na neho ako na nespoľahlivú osobu. Ako čerstvý štyridsiatnik sa oženil s Paulínou. Pred odchodom do dôchodku stihol ako päťdesiatnik vlastnými rukami postaviť rodinný dom, v ktorom dodnes žije.