Milan Kajan

• „Išli ustupujúci Nemci, ustupujúce armády po poli. Boli odniekiaľ z Veličnej, kravy a kone brali, aby im to fronta nezobrala so sebou. Tak tam boli presunutí. Tak išiel nejaký vojačik. Samostatne išiel. A ten Kluka mal nejakú guľovnicu tam, samozrejme, aj s tou šestnástkou. A chytil ju a toho Nemca odpráskol. Nič, obyčajný vojačik, išlo [ich] 10, 20 za sebou, ustupujúca fronta." „A potom si robil zásluhy, že veľký partizán, však?" „Áno, zásluhy, partizán, všetko možné. Aj s tým Hulekom. Hulek – najväčší tajný [udavač] v širokom-ďalekom okolí. Proste katastrofa."

• „Dal mi nahliadnuť taký dôstojník pri prepúšťaní do civilu, dal mi to prečítať. A tam na konci bolo napísané, že bol som vychovaný v duchu severoamerického imperializmu a kapitalizmu. A to je živel. A že takýto živel – to je nežiadúce, aby sa vrátil do svojej rodnej obce." „Takže ste sa ani vrátiť nemali?" „Áno, ani som sa nemal vrátiť."

• „V roku 1948 v každej dedine musel byť niekto kulak. A tu všetci mali viac než 7 hektárov, my sme mali 7 hektárov poľa, niektorí mali aj nad 10, ale to boli úbožiaci. Ale my asi len že sme mali dvor uprataný a otec že bol legionár a tak ďalej, tak jednoducho ho vyhlásili za kulaka. Na posmech sveta, na posmech!"

• 1

Veličná-Revišné, 04.07.2020

V posudku stálo napísané, že môj návrat domov je nežiadúci

Milan Kajan – fotografia z čias služby v útvaroch PTP (1950)
zdroj: z archívu pamätníka

Milan Kajan sa narodil 7. februára 1930, pochádza z obce Revišné. Otec Ján Kajan spoločne s matkou Júliou Kajanovou rod. Brtošovou živili rodinu prácou na rodinnom statku a poliach, ktoré si nadobudli v Revišnom. Otec dlhé roky pracoval v USA a počas 1. svetovej vojny pôsobil ako československý legionár vo Francúzsku. Po vypuknutí SNP a neskoršom presune frontu bol Milan svedkom mnohých lokálnych vojnových udalostí a incidentov. V rokoch 1950-1953 absolvoval predĺženú trojročnú trestnú vojenskú službu v útvaroch PTP, kam bol zaradený pre svoj pôvod z legionárskej a maloroľníckej rodiny. Pri práci v bani Ludvík utrpel zával a vážne zranenie hlavy. Po návrate z vojny absolvoval večerne Strednú Priemyselnú Školu v Ružomberku, v roku 1956 uzavrel manželstvo s Júliou Ondrušovou, s ktorou mal dve deti. Svoj pracovný život prežil v štátnom podniku Kovohuty Istebné, najskôr ako robotník, neskôr na úseku technickej kontroly až do roku 1991. V súčasnosti žije Milan Kajan so svojou rodinou na dôchodku v Revišnom.