Karol Jurčovič

• Keď som prišiel na vojenskú službu do Svatej Dobrotivej, tak sa začalo pošuškávať, že my vlastne nie sme normálni vojaci. Velitelia nám hneď hovorili, že sme nejaká háveď, ktorú treba prevychovať. Hádzali nás všetkých do jedného vreca bez ohľadu na to, kto čo spravil. Mali sme tam aj kopečkárov a takých všelijakých, ale tých bolo len zopár. Ostatní boli všetko ľudia z farárskej brandže, živnostníci, roľníci alebo vyhodení študenti z vysokých škôl. Mišung.

• Mal som veľa rôznych pracovísk, kde som sa veľa naučil, aj som sa narobil. To všetko sme ale ako mladí ľudia brali ako súčasť života. Uvedomovali sme si, čo sme, kto sme, ale neverili sme tomu. Lebo boli aj chýry, že budeme slúžiť vojnu do konca života, že nás odvezú na Sibír a takéto sprostosti. Na to sme viac-menej nemysleli. Ako mladí ľudia sme radšej srandovali, boli tam ľudia, čo mali dar reči, nie ako ja, a hovorili si vtipy po vojensky.

• Keď sa na dedinách zakladalo družstvo, boli s tým problémy. V tej dobe som bol v maturitnom ročníku 1949/1950. Do školy prišiel agitátor s vozom a ampliónom. Za mnou prišiel správca školy s tým, aby som išiel čítať informácie o tom, čo je to družstvo, aké je dobré vstúpiť doň a tie sprostosti. Myslel som si, že rodičia sa o tom nedozvedia, ale sa dozvedeli, keď som z auta čítal text. Doma bolo potom zle-nedobre. Nakoniec o rok neskôr dal naše pozemky zo zdravotných dôvodov aj otec do družstva a odvtedy sme družstevníci.

• 1

PTP považoval ako mladý človek za súčasť života. Snahu o politické prevychovanie znášal s pokorou a zostal verný svojim názorom.

Karol Jurčovič v období služby v PTP.
zdroj: Archív pamätníka

Karol Jurčovič sa narodil 10. októbra 1930 v obci Vištuk do poľnohospodárskej rodiny. Úspešne zmaturoval na trnavskom gymnáziu, bolo to však podmienené požiadavkou, aby propagoval v rodnej obci vstup do JRD. Vysokú školu neukončil, dostal povolávací rozkaz na vojenskú službu. Dňa 15. apríla 1951 nastúpil v Svaté Dobrotivé do vojenského pracovného tábora. Vystriedal rôzne pracovné zaradenia, napriek politickým prednáškam zostal verný svojim názorom. Po návrate z PTP v novembri 1953 mal problém zamestnať sa kvôli nevhodnému kádrovému posudku. Pracoval v potravinárskom priemysle a v doškoľovacom stredisku podnikového inštitútu zriadenom na Vysokej škole technickej na Chemicko-technologickej fakulte v Bratislave získal vzdelanie, ktoré ukončil v roku 1968 ako diplomovaný technik. Od roku 1990 je na dôchodku, aktívne sa zúčastňuje rôznych podujatí a je členom KPVS.