Štefan Habovský

• „Potom keď už všetko utíchlo, prikázal mestský úrad po poliach hľadať, kde boli, a pochovávať ich. Povyše Trstenej som našiel Nemca. Nahý bol, vyzlečený, nemal na sebe nič. Fotiek mal možno 50 rozsypaných okolo seba. Bol tam zákop, zakopali sme ho. Šli sme ďalej, ale to aj starší chlapi, nielen my mladí, šli sme možno šiesti." „A to vás poslalo mesto?" "Áno, mesto. Tak sme išli ďalšieho poldruha kilometra a našli sme ďalšieho v kríkoch zabitého Nemca. Tiež bol vyzlečený, len obrúčka mu zostala svadobná. Tak nám povedali, aby sme išli preč, ďalej hľadať. Vyhnali nás. Neviem, či mu zlomili prst a ten prsteň vzali, neviem. Len nás vyhnali. A kde sme niekoho našli, tak sme zakopali. A keď sme šli ďalej smerom na Liesek, tak sme našli Rusa. Ten mal na sebe všetko. Granáty, samopal. Tak sme tie granáty pozbierali a potom sme ich ako chlapci hádzali."

• „Tak sme tam chodili možno – aby som neklamal – dva-tri týždne. Každý večer o tej siedmej, ôsmej, pol ôsmej sme šli do toho domu a tam sme sa stretli. A každú polhodinu alebo dvadsať minút sa dvaja šli prejsť ku fare a nazad. Keď sa vrátili, zas išli ďalší dvaja, a tak dookola. Čiže za noc sa vám možno ušlo dvakrát sa prejsť. Ale ani raz sme za tie tri týždne nevideli ani žandára, ani policajta, ani nikoho. Ani farár možno nevedel, že ho strážime. Lenže niekto nás udal."

• „Tak nás vzali na mestský úrad. Do jednej veľkej izby. A po jednom nás volali hore na poschodie. Tam už bola komisia žandárov a neviem kto všetko tam bol. A tam nás vyšetrovali. Ako to bolo, čo bolo a tak proste. Ale neviem, čo sa dialo, ale zo traja prišli plačúci zhora. Či ich bili, alebo čo sa stalo."

• 1

Trstená, 07.10.2017

Dohodli sme sa, že si kňaza nedáme

Štefan Habovský ako vojak PTP (1952)
zdroj: z archívu pamätníka

Štefan Habovský sa narodil 4. mája 1930, pochádza z Trstenej. V mladosti sa vyučil za obchodníka so zmiešaným tovarom a odmalička sa venoval furmanskej práci a starostlivosti o rodinné hospodárstvo. Počas spustenia komunistickej „Katolíckej akcie“ sa v roku 1949 zúčastnil stráženia miestneho kňaza veriacim obyvateľstvom. V dôsledku toho bol za údajnú vzburu a šírenie poplašnej správy odsúdený na 5 mesiacov odňatia slobody. Výkon trestu strávil v Ružomberku, kde ako väzeň pracoval pri spracovaní dreva pre miestne papierne. V rokoch 1951 - 1953 absolvoval trestnú vojenskú službu v útvaroch PTP (Pomocné technické prápory), počas ktorej bol zaradený na ťažkú banskú práci v úseku Ostrava - Radvanice. Utrpel tu pracovný úraz pri poleptaní žieravinou. Po návrate z vojenskej služby strávil svoj pracovný život v miestnej trepárni ľanu v Trstenej, neskôr preorganizovanej na fabriku pre výrobu komponentov do televízorov Tesla. Bol vedený ako politicky nespoľahlivý a znevýhodňovaný počas celého obdobia komunistického režimu aj v súvislosti s neochotou rodiny vstúpiť do JRD (Jednotné roľnícke družstvo) a odmietnutím členstva v komunistickej strane. V súčasnosti žije s manželkou Apolóniou Habovskou, rod. Brnčovou, ako dôchodca v Trstenej.