Marie Tejklová

• „Jak často jezdil, nevím. Rodiče tam [za Hugem Vaníčkem] nejezdili vůbec, protože doma byl pořád nějaký dobytek. Když byli v družstvu, stejně měli krávu, tak tam nejezdili. Vím, že jsem tam byla jednou s bratrem a rodiči. Pak když jsem se vdala a měli jsme auto, tak se tam občas jelo. Byli jsme ho tam zvát na svatbu a museli jsme mít povolení od nějakého okresního tajemníka. Museli jsme se doprošovat, jestli nás bude moci oddat. Ale nakonec se mu to nehodilo, tak nepřijel. Takže nás oddával tady pan farář Šanc.“

• „Brácha se měl ženit a byl v Sázavě u své budoucí manželky a přivezl mně tranzistorové rádio, asi o pěti přijel, než jel do práce. Já jsem si to rádio pustila a tam jsem to slyšela. To jsme byli hodně překvapení. Tady nebyli [sovětští vojáci], ale když jsme byli na poli u státní silnice, tam jsme je viděli jezdit. To nebylo moc pěkné.“

• „Pak jsem dva roky chodila do družstva, holky chodily do školky. Pak se narodila čtvrtá. Pak jsem zase pokračovala v rostlinné výrobě, to bylo v létě na poli, v zimě tady byla v přidružené výrobě práce z Tesly, to nám vozili z Tesly. Pak zas v létě jsem byla na poli a v roce 1991 jsem šla do kravína, to už byla nejmladší větší, do té doby jsem nemohla. Pak jsem dělala jedenáct let v kravíně, a to se mně teda taky líbilo. To bylo ještě lepší než na poli, protože byla stálá práce. Na poli, to bylo teplo nebo zase zima, ale v kravíně už byla stálá práce, to se mně líbilo.“

• 1

Bystřec, 21.04.2021

Na poli to byla velká dřina, ale i veselo

Marie Tejklová, 1967
zdroj: archiv pamětníka

Marie Tejklová, rozená Grunwaldová, se narodila 12. ledna 1947 v Bystřeci u Jablonného nad Orlicí. Otec Jindřich Grunwald (1903–1983) a matka Františka, rozená Pavlíčková (1914–1986), hospodařili na rodinném hospodářství. Marie měla dva starší bratry, Jindřicha (1940–1988) a Jaroslava (narozen 1945). V roce 1958 rodiče vstoupili do jednotného zemědělského družstva (JZD), a aby se uživili, ponechali si záhumenek a krávu. Marie po základní škole absolvovala dvouletou zemědělskou školu. V roce 1964 začala pracovat v JZD Bystřec, kde převážně ženy zastávaly ty nejtěžší zemědělské práce, které se dělaly obvykle ručně. V roce 1971 se vdala za Josefa Tejkla a narodily se jim čtyři dcery. Jednou ročně jezdila se svým manželem navštěvovat svého strýce Huga Vaníčka, za války vojenského kaplana a později politického vězně, do zapadlých farností, kde v době normalizace vykonával duchovenskou službu. Do důchodu odešla v roce 2002.