Marie Kirchnerová

• „V podělí ráno jsem měla jet do Zlína s lístkama, ale neměla jsem jak, protože autobus jel ráno a přijel večer, ne jak dnes jezdí autobusy pořád... se chodilo pěšky. Tak jsem šla k sousedovi, říkám: ,Pepku, prosím tě, půjč mi kolo, já jedu do Zlína.‘ [On říká]: ,Zas jedeš do Zlína?‘ Já říkám: ,No jedu do Zlína, musím zavézt lístky na okres.‘ No tak mi půjčil kolo, tak jsem jela do Zlína, vezla lístky... no a přijela jsem do Zlína, začaly houkat sirény, letadla letěla, tak všichni lidi z fabriky utíkali nahoru do lesa, z internátu a všichni, a já taky s kolem až nahoru, taky do lesa, i s lístkama, protože jsem nebyla ještě na okrese. Takže jsme museli být v lese schovaní, než letadla přeletí. No, ti shazovali bomby, kam se jim zachtělo... A tak až dohoukaly sirény, že zas můžou jít lidi do práce, tak potom už se to všecko rozešlo do práce, do kanceláří, a já jsem šla s lístkama na okres a pak jela domů na kole.“

• „Kdysi také byla... já nevím, jestli to byla zábava, nebo... nevím, ale myslím, že to byla nějaká zábava. To jsem ještě chodila do školy. No a ti naši lidi dovedli ty partyzány k nám do hospody. Já jsem ještě chodila do školy... no a na druhý den už to všechno věděli na gestapu ve Zlíně, protože to už bylo nahlášené, tak přijeli... no a to víte, já jsem byla ve škole a... nejdřív vyzpovídali tetinku a strýčka a všechny, kdo byli doma, toho strýčka, co ještě ty koně poklízel, tak všechny nejdřív vyzpovídali. A tetinka přišla pro mne do školy a říkala jsem: ,Co mám říkat, když se mě budou ptát?‘ Tak mně napovídala, co mám říkat, jak mám mluvit... Tak jsem přišla, no a ti Němci se mě začali vyptávat, kolik těch partyzánů bylo, kdo tam s nimi byl, abych řekla, jestli ty lidi znám, co jedli, co pili, jakými penězi platili a všecko... něco jsem řekla, a když na mě začali nějak zhurta křičet, tak jsem začala plakat, byla jsem dítě. Tak potom už mě nechali tak.“

• „To byl bratr mojí maminky a dozvěděl se, že tetinka v Holešově, to byla babiččina sestra, že je nemocná, a jel do Holešova. On jezdil na kole. Tak jel do toho Holešova a v Přílepech partyzáni zastřelili dva Němce. No a strýc Francek, chudák, jel na tom kole, tak ho Němci zastavili a vzali, potom tam jel jeden pán, co jel na pole s vozem s koňmi, taky ho zastavili, aby jim šli pomoct naložit ty Němce na vůz, a ještě jeden pán, učitel, a ještě jeden pán, byli tam čtyři. A oni jim šli pomoct a ti [Němci] je vzali do kasáren v Holešově. No nevědělo se nic, až po válce tetince napsali, že byl František Kučera zastřelen a že tam leží v hrobě v jetelině.“

• 1

Pavlovice u Přerova, 19.04.2023

Jakmile začaly houkat sirény, všichni utíkali do lesa

Marie Kirchnerová, 50. léta
zdroj: archiv pamětníka

Marie Kirchnerová se narodila jako Marie Kučerová 7. září 1931 ve Všemině na Zlínsku. Od dětství se o ni starali teta (matčina sestra) se strýcem, kteří v obci provozovali hospodu a měli hospodářství. Matka pamětnici zemřela, když jí byly čtyři roky, a otce nikdy nepoznala. Marie Kirchnerová má mnoho vzpomínek zejména na konec druhé světové války; byla přímou svědkyní bombardování Zlína 20. listopadu 1944 nebo vyvraždění nedalekých Oškerových pasek na jaře 1945. Jejího strýce Františka Kučeru (matčina bratra), který pomáhal partyzánům, na konci války rovněž nacisté popravili. Po válce pamětnice pracovala krátce ve Zlíně. V roce 1954 se provdala za vojáka z povolání Jaromíra Kirchnera, s nímž se po několikerém stěhování usadila v Přerově, kde pracovala jako servírka. Vychovali spolu dvě děti. V roce 2023 žila Marie Kirchnerová v domově pro seniory v Pavlovicích u Přerova.