Július Vörös

• „V našej izbe vyčleňovali. Ja som bol s Hanuskom mladším. Spali sme normálne spánkom spravodlivých a naraz, len sa rozžiari o polnoci svetlo a prišiel tajný, prišiel žandár, prišiel vojak so samopalmi, nepamätám si už presne, či tam boli aj tí milicionári. No tak nám povedal: ,Vstávajte! Chytro sa oblečte, zoberte si najnutnejšie veci a zídete sa pod bránou!´ Tak asi po 15 alebo 20 minútach nás potom sústredili. Nepovedali vôbec kam ideme, len boli pripravené autá pred bránou."

• „Prišla tam lekárska prehliadka a pýtal sa ma lekár: ,Vojíne, kolik máte dioptrií?´ Hovorím: ,Päť alebo šesť.´ A on na to: ,Neschopen do dolu, iba hore.´ Tak som potom robil iba na povrchu. Nedostal som sa tam vďaka okuliarom a hlavne asi riadenie zhora to bolo, že som nemusel robiť, lebo dosť bolo úrazov, závalov."

• „To sme ani nevedeli, kedy pôjdeme. Niektorých púšťali od nás, dajme tomu v Plzni, po tých dvoch rokoch, aj mesiac, lebo mesiac musel každý v civile nadsluhovať, čiže 25 mesiacov mali vojenčinu. Niektorých pustili aj od nás pétepákov, tak potom postupne niektorých púšťali. Neviem prečo, či mali zásluhy, či bonzovali alebo prečo, jednoducho niektorých pustili, niektorých nie. Keď už boli tri roky, tam už sme mysleli, že hádam sa to skončí, no ešte ďalej nás niektorých nechali. Potom nás zavolali a hovoria nám: ,No tak pustíme vás, ale pod touto podmienkou, môžete si vybrať, buď podpísať zmluvu na dva roky do baní, alebo na tri roky k vojenskej firme.´ Tak ja som povedal, no tak do baní nejdem za nič na svete. A k vojenskej firme, no však robím tu, robím tam, však to je jedno."

• 1

Nitra, 12.03.2017

Rob, čo robíš

Július Vörös počas vojenkej služby

Július Vörös sa narodil 28. októbra 1926 v Nitre. Jeho rodina pochádza z Močenku, v ktorom prežil detstvo a navštevoval všeobecnú meštiansku školu. Po dokončení základného vzdelania nastúpil v roku 1942 do noviciátu rehole Školských bratov. Pod záštitou rehoľného rádu absolvoval učiteľskú prípravu v Spišskej Kapitule, ktorú zakončil v roku 1947 maturitnou skúškou. Následne nastúpil ako učiteľ v Bojnej. V máji 1950, po likvidácii rádu Školských bratov v rámci Akcie K, bol presunutý do viacerých sústreďovacích táborov. Neskôr v tomto roku nastúpil na povinnú vojenskú službu pre politicky nespoľahlivých občanov v Pomocných technických práporoch. Ako člen PTP slúžil do 26. novembra 1953 vo viacerých vojenských táboroch nútenej práce. Po vstupe do civilu sa zamestnal ako pomocný robotník v stavebnom priemysle v Trenčíne a neskôr ako úradník v Nitre, kde v súčastnosti žije ako dôchodca.