František Turňa

• "Podľa ich konštrukcie som môjmu bratovi, s ktorým som nebol v kontakte minimálne rok a pol, počas vojenčiny prezradil štátne tajomstvo. On potom s tým tajomstvom, kde tie ruské rakety v Československu sú, utiekol na západ a teraz ho predáva. To bola ich konštrukcia. Absolútne vymyslená."

• "A tam ma čakalo auto a zobrali ma na Februárku na ŠTB. A tam mi taký tučný oznámil, že nič neskončilo a budú na mňa budú dávať pozor furt. Že musím odovzdať pas napríklad. To už bol 1986 rok a 1989 bola revolúcia. Odvtedy som nad ničím iným nerozmýšľal, len ako sa odtiaľto dostať akýmkoľvek spôsobom."

• "Ten druhý zrazu začal nepríčetne vrieskať. Pán v obleku, ktorý tam celý čas sedel. 'Postavte sa! Vy ste vojak! Stojte v pozore! Ste obvinený z prezradenia štátneho tajomstva. Trestná sadzba osem až dvanásť rokov. Ale aby ste vedeli, z basy živý nevyjdete, skončíte v Jáchymove.' Mal päť minútové sólo. To sa ti vtedy zrúti svet. Nechápeš to. Vedel som, čo som mal podpísané. Čo som rok a pol robil na vojne. Medzitým uplynuli ale tri týždeň a ja som nemal najmenší dôvod s niekým sa o tom rozprávať. Musel som riešiť úplne niečo iné. Že som sa dostal do úplne iného prostredia s úplne inými ľuďmi. Kde išlo o život, ale v inom zmysle. Kde bolo treba vedieť prežiť. Keby som nebol starý vojak, tak to neprežijem. Už vtedy, ale kvôli niečomu inému. Lebo tak to v tých väzeniach chodí. A potom príde niekto z iného sveta, v obleku, ktorý ti najprv ponúkne malborku a potom ti povie, že my sme ťa prišli zabiť, chlapec zlatý."

• 1

Záhorská Bystrica, 24.01.2019

Pán v obleku ti najprv ponúkne Marlborku a potom oznámi, že ťa prišiel zabiť

foto z vojenskej knižky
zdroj: archív pamätíka

František Turňa sa narodil v roku 1963 v Brezne. Vyštudoval gymnázium v Bratislave. Z Vysokej školy ekonomickej ho po prvom ročníku vyhodili, lebo nebol politicky angažovaný. Zamestnal sa vo Filmových ateliéroch Koliba. V roku 1984 nastúpil na povinnú vojenskú službu do Hranice na Morave k raketovému vojsku. V roku 1985 jeho brat ilegálne emigrovali do Ameriky. Vo februári 1986 bol obvinený z trestného činu ohrozenia štátneho tajomstva a prevezený do Borov u Tachova. Neskôr premiestnený na ústredie ŠtB na Vyšší vojenský súd do Plzne. Absolvoval niekoľkomesačnú vyšetrovaciu väzbu. Nakoniec ho zbavili obvinenia. Po prepustení sa vrátil do Borov, kde za trest nadsluhoval. Po skončení vojny pracoval ďalej vo Filmových ateliéroch Koliba. ŠtB mu zobrala pas a sledovala ho. Po revolúcii sa stal jedným z prvých živnostníkov. Päť rokov strávil v Amerike a Austrálii. Dnes žije na Slovensku.