Pavel Traubner

• „Veľmi drastický zážitok, ktorý poznám od mojich rodičov, bol ten, že v deň, keď som sa narodil, prišli k nám gardisti, ktorí hľadali peniaze, rádio, dokonca pichali do postele, kde maminka ležala, bodákmi, atď. Druhý zážitok mám, že v ôsmy deň po mojom narodení, keď ma maminka viezla do lekárskej ambulancie na vyšetrenie, to bolo 9. mája, tak šéf gardistickej organizácie v mojom rodnom meste v Ilave jej odňal fusak, ktorý som mal oblečený. Tento fusak zobral, ja som bol v ňom polonahý, a tak ma matka odniesla s plačom na hrudníku domov a mal som v dôsledku toho zápal pľúc ako dieťa. Tento pán odovzdal maminke papier, že odníma maminke kožušinu. A v roku 1968 som ako lekár-neurológ tohto pána dokonca vyšetroval, ale nestihol som mu to pripomenúť, pretože som sa hanbil a dokonca viac ako on."

• „Došiel ku mne na vyšetrenie jeden pán, ktorého mi avizoval jeden môj kolega, či by som nemohol vyšetriť jeho jedného známeho. Tak samozrejme, prečo by som nevyšetril jeho známeho. A vyšetroval som tohto pána, ktorý mi začal byť v tvári veľmi povedomý a napadla mi vtedy jedna knižka: ,Tragédia slovenských Židov,´ kde na obale je Alexander Mach, hajlujúci. Ale tak Alexandrov Machov môže byť aj šesťsto. Tak som sa opýtal: ,Prosím vás, vy ste bývalý minister vnútra Slovenského štátu?´ A on odpovedal, že áno, je to on. A ja mu na to hovorím: ,Tak ja som vás vyšetril, pán Mach, napísal som aj nález, napísal som odporúčanie liečby, ale viete, ja som Žid. A nehnevajte sa..., môžete si preveriť, že som vám napísal správnu liečbu, ale už by som vás nerád vyšetroval.´ A on sa čudoval, že prečo a tvrdil, že mal v Leopoldove, keď bol vo väzení, množstvo židovských spoluväzňov, ktorí boli jeho priatelia: ,To ja rešpektujem, ale musíte uznať, že patríte medzi vrahov členov mojej komunity.´ Už som ho potom vyšetroval iba jedenkrát, v hlbokom bezvedomí, keď ležal v nemocnici v Podunajských Biskupiciach, kde som chodil ako konziliár a myslím, že tam aj neskôr zomrel. Ja som ho vtedy samozrejme čestne vyšetril, ako mi káže Hippokratova prísaha."

• „Ja si z obdobia holokaustu pamätám jedine to, ako ma starý otec a mama zohrievali vlastnými telami. A ako ma dedko učil hebrejské modlitby. To si pamätám dodnes. A ešte jednu takú úsmevnú príhodu si pamätám, že nevedli moji rodičia riešiť taký problém, keď sme išli na tom voze, hrkalo to a šerblík, ktorý pre mňa zobrali, dosť intenzívne hrkal a nevedeli, ako ho utlmiť. Takže to bol taký zážitok, ktorý som sa dozvedel aj od rodičov, ale niečo som si pamätal i ja."

• 1

Bratislava, Slovensko, 17.08.2018

Moji kamaráti sa zmenili na sadzu, a ja žijem. Mal som z toho nočné mory

Portrét
Portrét
zdroj: Pri natáčaní ED

Pavel Traubner sa narodil 2. mája 1941 v Ilave. Spolu s rodičmi prežil obdobie holokaustu len preto, že jeho otec zubár ošetroval aj istého policajta, ktorý im prišiel povedať, aby sa schovali, lebo inak celú rodinu odtransportujú do cudziny. Schovávali sa, v roku 1944 dokonca v lese prikrytí čečinou. Po vojne sa vrátili do Ilavy, kde dostali štátny byt, pretože ako Židia prišli o ten pôvodný, ktorý ale mali tiež prenajatý. Študoval medicínu. Po skončení štúdia pracoval na patologickej anatómii, od roku 1966 prestúpil na neurológiu. V roku 1991 bol vymenovaný za profesora. V tom istom roku sa stal aj prednostom Prvej neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislave a bol ním až do roku 2008. Dekanom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského bol od roku 2000 do 2007. Do dnešných dní je čestným predsedom Židovských náboženských obcí a zároveň aj čestným predsedom medzinárodnej organizácie B´nai B´rith.