Jozef Tóth

• „Po nejakej dobe sa nám podarilo postaviť kuchyňu, vyrobili sme si umývadlo… Ešte v baniach sme za tri mesiace mali možnosť osprchovať sa raz. V ubytovaní v Novom Meste nad Váhom sme nemali ani vodu, ani toaletu. Nič sme nemali. Len toľko vody, čo sme si nabrali do fľaše na vodu. Takto sme žili. Za pol roka sme mali možnosť dvakrát sa osprchovať. Dvakrát za pol roka umyť nohy. To bolo všetko. Jediná voda ktorú sme mali, tú sme vypili. Ťažké je o tom hovoriť, nieto ešte zažiť. Bolo to neuveriteľne ťažké.”

• „Raz sme boli na výlete, v Kutnej Hore. Odtiaľ pochádzal jeden z chlapcov na mojej izbe. Nevydržal byť v tých podmienkach. Večer pod dekou podrezal sa nožom. O deväť mesiacov neskôr sme išli za jeho rodičmi. Zozbierali sme, nasporili sme 40 000 korún a darovali im ich,” (spomína Jozef na kamaráta, ktorý ťažko znášal podmienky v PTP a rozhodol sa zobrať si život). “Okrem toho sme navštívili jedno miesto na Kutnej Hore a keď sme tam vošli, neviem slovami opísať čo sme tam videli. Celé to bolo vyskladané ľudskými telami, kosťami. Vtedy som si pomyslel: už som na druhom svete? Hneď mi napadla modlitba. Toto je moja najlepšia a zároveň veľmi smutná spomienka."

• „Čo by som odkázal dnešným ľuďom? Aby nežili prázdne a osamelé životy. Aby sa spoznávali, boli voči sebe pravdiví a mali medzi sebou rešpekt. Ako ja som si vážil moju ženu 65 rokov. Nikdy som ju neudrel. Nebol dôvod. Pretože aj ona sa ku mne správala vždy s rešpektom. Pretože taká rodina, v ktorej ani lyžica na zem nespadne, neexistuje v celej republike, ani na celom svete. Neexistuje rodina, v ktorej sa nezvýši hlas a nezvnikne konflikt. Avšak treba si odpúšťať, zachovávať voči sebe rešpekt, v dobrom i zlom.”

• „Druhé Vianoce sme strávili tak, že sme si vyprosili priepustku z kancelárie. Museli sme však nahlásiť, kam ideme. Slúžili sme pri Vimperku, ale tam bolo vždy najviac vojakov. Preto sme si vypýtali priepustku do Zdíkova, vedľajšej dediny. Keď nám nadriadený vojak vypisoval priepustku, dal nám ju so slovami: 'Ale nie do kostola!' tak sme sa naňho pozerali. Pritom obaja sme chceli ísť práve tam. Do kostola. Išli sme do Zdíkova a veľmi sme sa báli, že nás prichytia. Spýtali sme sa domácich. Tí nám povedali, ktorým smerom je malý kopec a za ním je dedinka Zdíkovec. 'Majú kostol?' pýtali sme sa. Mali. Bolo to asi 10 kilometrov vzdialené od nás, ale rozhodli sme sa aj tak ísť. Vošli sme do kostola a v tom momente som sa rozplakal. Modlitby boli v češtine, kostol bol plný ľudí a niekto hral na husliach. Mal som pocit, že mi roztrhá srdce.”

• 1

Košice, 24.06.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Memory of our Nations - Never forget our totalitarian heritage

Treba si odpúšťať, zachovávať voči sebe rešpekt, v dobrom i zlom

Jozef Tóth sa narodil do maďarskej rodiny 25. marca 1929 v dedine Hrhov. Jeho matka sa starala o domácnosť a otec bol stolárom. V rodine boli piati súrodenci – traja chlapci a dve dievčatá. Otec sa okrem práce stolára zaoberal včelárstvom a poľovníctvom, ku ktorým viedol aj syna Jozefa. Keď mal Jozef deväť rokov, začala sa prvá svetová vojna a jeho otec musel narukovať. V tomto vojnovom konflikte bol Jozefov otec väčšinu času na vojne v Rusku. Keď začala druhá svetová vojna, musel opäť narukovať. Bojoval na fronte v Rusku, na tých istých miestach, kde bojoval v prvej svetovej vojne. Počas vojny Jozefova rodina, podobne ako mnohé ďalšie, musela hostiť vojakov. Hostili vojakov z Nemecka, Rumunska a Ruska. Po ukončení základnej školy ho otec zaučil do stolárstva. Zamestnával Jozefa, Jozefovho brata a sezónne aj ďalších ľudí. Rodina žila v obci Hrhov a pracovali hlavne v Hrhove a okolitých obciach. 1. októbra v roku 1951 Jozef musel narukovať do pomocných technických práporov (PTP). Nie je známe, z akého dôvodu vybrali práve Jozefa, avšak domnieva sa, že to bolo kvôli nesympatizovaniu s komunistickým režimom. Slúžil tri mesiace v baniach v Novom Meste nad Váhom, tri týždne v Nepomuku, týždeň v Českom Krumlove a Boleticiach. Jeden z Jozefových spolubývajúcich sa v na spoločnej izbe pripravil o život. Jozef bol celý život praktizujúci katolík. Z PTP bol prepustený 25. novembra 1953. Po službe v PTP sa oženil, mal tri deti a venoval sa stolárstvu. Dnes má 94 rokov a s manželkou žije v Hrhove.