Pavol Tomašovič

• V štvrtom ročníku som definitívne, a tam okolo novembra som si teda povedal, akou cestou idem. Ja som vtedy mal zhruba 79-80 kíl, 81 najviac a povedal som si teda. Vedel si, že tam je to pravidlo, že pod 50 kíl človeka neodviedli. Tak začal som vlastne hladovkou, naštudoval som si od Břetislava Kafku Pôsobenie stravy, a tak som si naordinoval v rámci svojich možností vlastnú teda odtučňovačku. Dospel som pri štátnici, pri štátniciach som mal už tuším 52 kíl, sako na mne viselo, ja som už potom v tom období 15 – 20 kíl, ktoré som dal dole. Malo to pre mňa, mal čo robiť, aby som sa sústredil porobiť skúšky. Od určitej váhy, zhruba pod tých 60 kíl, už začal mechanizmus akoby sebazáchovný. Človek sa začal sústrediť, ako čo bude jesť, ako na to všetko.

• Bezohľadné vyšetrenia A tam nakoniec, samozrejme, začal koniec mojej ideálnej pesničky. Oni si každé vyšetrenie vychutnávali, lebo nás brali „naživo“. Boli bolesti také, že keby som vedel po každom vyšetrení, čo ma čaká, tak by som... ale už sa nedalo odísť. Čiže človek tie bolestivé vyšetrenia prekukol, a tam... teraz som nerozumel, v čom si vychutnávali? No, nikto ti nedal žiaden utišujúci prostriedok. Dodnes nezabudnem. Ono boli v tom, že simuluješ? Áno, aj ku všetkým ostatným. Ja som potom, v Českých Budejoviciach sme boli 8 na izbe a Prahe, to nás bolo 14. Tie najčastejšie simulácie boli moč v krvi, čo ale bolo teda, tí chlapci často plakali na záchode, lebo oni im napchali bez akýchkoľvek oných, prepchali, a on ten chalan na záchode plakal. Aj mňa cez zadok, aj desaťkrát, päťkrát výplach žalúdku, hej, hento tamto, rúrky, ja dodnes nezabudnem, raz ma poslali na vyšetrenie, dali mi tú rúrku až potiaľto a nechali ma tam ¾ hodinu čakať. Pozerali televízor, to ti všetko dávi, aj to čo nemáš, že proste chuť tej gumenej hadičky dodnes cítim. A ešte som došiel za nimi a oni počkajte si.

• Najväčšie utrpenie To bolo pre mňa najväčšie sklamanie celého tohto bolestivého procesu. Že si ma predvolali, ale nedali modrú, ale najväčšie utrpenie pre mňa bola predstava, že ja už nevydržím ďalší rok. Ja už som vedel, že už som, už som bol, lebo ja som tam raz upadol až do kómy, ja som tam tak odpadol... Pekne s tebou vypiekli, ty si chcel, že definítívu... Áno, ja som chcel definitívu a toto bolo. A to aj pri tej skúsenosti, že ja som tam raz odpadol a upadol vlastne do kómy, a som vedel, že ten sebazáchovný pud bol silnejší, že toto neudržím. Aj som sa snažil presvedčiť, že ešte teda, lebo mne by stačilo. Ja som mal ísť formálne na rok, mne by stačilo. Tým, že som bol štyri mesiace, že mi ich zarátajú, a že mi teda, že tam mám ešte dva mesiace mi podržia. No nie, zákon nepustí, vojaci dupľom, tým pádom som odchádzal sklamaný.

• 1

Okresná knižnica Trnava, 26.08.2021

• 2

byt pamätníka, 12.12.2021

Odmietal nastúpiť na vojenčinu. Radšej držal krutú hladovku

Pavol Tomašovič sa narodil rodičom Alojzovi a Vilme 10. januára 1964 v Trnave. Totalitný režim sa podpísal obzvlášť na otcovi. Na základnej škole vykazoval dobré výsledky, a tak sa ho ujal jezuitský rád. Po Akcii K sa dostal k pomocným technickým práporom, musel nastúpiť na nútené práce. Drinu okúsil aj uránových doloch v Jáchymově. Do civilného života sa mohol vrátiť až v roku 1957. Tomáš počas základnej školy navštevoval napriek zákazom hodiny náboženstva. Strednú priemyselnú školu v Trnave študoval v rokoch 1979 až 1983. Strojársku fakultu Vysokej školy technickej začal navštevovať v roku 1983, v roku 1987 ju ukončil. Počas štúdia vysokej školy sa zúčastňoval na podujatiach neformálnych náboženských skupín. V roku 1986 začal držať hladovku, aby nemusel nastúpiť na povinnú vojenskú službu. O rok neskôr nastúpil do zamestnania v TAZ Trnava. Odišiel na vojenskú službu v tom istom roku, no vzápätí nasledoval prevoz do nemocnice. Nasledovala niekoľkomesačná hospitalizácia vo viacerých vojenských nemocniciach. V máji 1988 dostal len odklad a oslobodenie od povinnej vojenskej služby získal až o niekoľko mesiacov neskôr.