Vlasta Tarábková

• „Vtedy toho 21.decembra 1944, schádzali dolu z toho kopca a ešte si svietili. No a teraz Nemci boli vo Frivalde, videli, že svetlo ide z kopca dole. Tak sa zobrali a išli sem na Trstenú. To musela byť nejaká hliadka väčšia alebo čo. My sme najskôr nevedeli nič, že sa čosi deje. Až oni pekne prechádzali tadiaľto a sa asi dívali, kde sa svieti. A keď niekde videli kľud, tak išli stále dole až prišli do toho predposledného domu u Uhliarikov. Tam videli, že sa svieti, tam začala streľba. Začali po sebe strieľať. Tento Nemec na toho Rusa. Tak sa postrieľali. Toho Nemca oni potom odniesli na ten roh tu do toho domu. Za tým rohom je ešte kus z Trstenej dolu. To bolo až v tom predposlednom dome. Tak oni preniesli tu do toho najlepšieho domu, čo je taký najpevnejší a tam ležal na zemi. Oni sa tam pýtali ich, že kto by ho ošetril. No a tuto všetci uznávali moju mamu a otca a povedali – pani Pečeňová, pani Pečeňová. A moja mama, tá sa tak strašne bála všetkého, keď aj otcovi prišli nejaké kontroly do mlyna alebo čo, keď chodili. Tak mala strach. No a pre ňu prišli sem vojaci, nemeckí vojaci. No ale toto, keď už začala tá streľba, tak tu sme mali v tom dome na kraji spálňu, tak vykukol do okna a pod oknom už stáli vojaci a Halt! Takže oni už mali obsadené všetky domy a čakali, čo sa bude ďalej diať.“ 0:18:40 – 0:20:57 - Do Trstenej v noci 21.decembra 1944 schádzali partizáni, zbadali ich Nemci a obsadili osadu

• „Tí Nemci už potom prišli a u nás si urobili nemocnicu poľnú. V kuchyni ležali na zemi poukladaní a v spálni tam, otec mal písací stôl, tak pri tom stole, keď sme my tu ako deti sme koľkorázy prišli dovnútra, nás nechali. Ako také decká sme lozili, čo sme mali po kredenci v šuplíkoch, všelijaké ceruzky sme si tam brali. Keď sme boli hore, zišli sme si sem dole. A tí Nemci tu boli, poľná nemocnica u nás urobená. Tak to bolo pár razy, ale potom hovorili, že - v tých časoch ešte len bubnoval na bubon, keď niečo chcel oznámiť - takže tu bubnovali, že z tých hôr sa má zísť dole. Tak my sme vtedy s mamou deti, sme zišli dole a bývali sme tam u toho Petra Bieleho. Lebo tu u nás v dome bola tá nemocnica. V tej kuchyni bol jeden vedľa druhého uložený. Neviem, koľko ich tam mohlo byť, zo desať alebo aj viac.“ 0:36:36 – 0:38:00 - Dom Pečeňovcov obsadili Nemci a zriadili v ňom poľnú nemocnicu

• „My sme chodili sa hrať a to už Rusi ostreľovali Nemcov zvrchu a míny tu padali, po tej lúke padali. A my ako decká, keď sme sa bavili, tak to len také zvuky – uuu a buch a uuu! Tak sme sa na zem hádzali. No a kdesi to buchlo vždycky, vyhodilo. Tak strieľali už na nich. A potom už neskôr, už keď už sa sťahovali preč odtiaľto už pred vojnou. To už odchádzali Nemci. Ešte viem, že otcovi ktorýsi ten Nemec hovoril čosi, že „už Ivani idú“ na Rusov. Tak že oni že sa už balia a že idú Ivani. Tak odchádzali preč a tu od nás ten chlapík, som vám hovorila. Ten jeden bol asi nejako ťažšie ranený, že nevládal asi ísť, tak ho tu do tej našej záhrady zakopali. To bol jeden z tých ranených, bol asi vážnejšie, tak ho tu zakopali do záhrady. Nie nejako hlboko, asi len vykopali nejako a v noci že títo susedia počuli tu nariekanie a neviem čo. No a potom už keď oni odišli, tak otec aj ten Peter Biely, že jeho otec tiež bol tu a našli toho Nemca a tak rukami ako keby hrabal. Ešte ho vytiahli z tej zeme a potom ho preniesli tu do tej Suchej pod stromy. Tam sú také ihličnaté stromy a tam ho zakopali. Mal tam aj tú nálepku, čo majú vojaci s tým menom s označením, že kto to je. Tak mu to na strom pribili. Nikto ho potom už nehľadal. Vtedy už bol mŕtvy, ho tam zahrabali.“ 0:41:20 – 0:43:17 – Trstenú ostreľovali, nemeckí vojaci odchádzali a v záhrade zakopali zomierajúceho vojaka

• 1

Trstená - Rajecká Lesná, 24.04.2021

Za živa ho zahrabali v našej záhrade, v noci sme počuli stony a krik

Vlasta Tarábková ako mladé dievča
zdroj: archív VT

Vlasta Tarábková sa narodila 8. januára 1936 v Trstenej Františkovi a Rozálii Pečeňovcom. Otec bol vážený mlynár, prevádzkoval aj gáter a valchu na súkno. Osadu Trstená v Rajeckej doline počas SNP často navštevovali partizáni a pýtali jedlo. Partizáni im zabavili auto a bicykel. Tri dni pred Vianocami, v noci 21. decembra 1944, schádzali z lesa do osady a spozorovali ich nemeckí vojaci sídliaci v neďalekom Frivalde (dnes Rajecká Lesná). Obsadili osadu, zastrelili suseda Uhliarika a troch ľudí odviedli do koncentračných táborov. Pri prestrelke zahynul aj jeden nemecký vojak a ruský partizán. Nemci povyháňali ľudí z osady, domy a hospodárske budovy zapálili, mužov odviedli na výsluch do Frivaldu a osadu vyrabovali. Pred príchodom frontu si domáci vybudovali v hore bunkre, kde sa na jar 1945 skrývala aj Vlasta s rodičmi a súrodencami. Ich dom obsadili nemeckí vojaci a zriadili si tam lazaret. Po návrate z bunkrov bývali u susedov, kde mali Nemci velenie. V záhrade Pečeňovcov utekajúci Nemci zaživa zahrabali umierajúceho vojaka. Počas oslobodzovania sovietskou a rumunskou armádou bola osada Trstená ostreľovaná a bolo poškodených niekoľko domov. Po vojne Vlasta študovala na gymnáziu v Rajci a v Žiline. Počas štúdia mala ako dcéra súkromného podnikateľa problémy s režimom. Neskôr otcov mlyn zoštátnili a zavreli. Pracovala v chemickej továrni v Žiline, politicky sa neangažovala. Vydala sa a porodila štyroch synov. Dnes už je na dôchodku, žije v Trstenej.