Peter Schönberg

• „Na prvého mája sme s otcom, tak ako bolo zvykom, išli na prvomájový sprievod. Neviem, ako to bolo v iným mestách, ale v Prešove to bývalo tak, že vždy vpredu toho sprievodu išli vyznamenaní komunisti. A potom závody atď. Otec mi ukazoval tých dvoch najväčších komunistov: ‚Vidíš, Peter, tých dvoch v čele toho sprievodu? Tí ma počas vojnového slovenského štátu prišli udať. Najskôr boli veľkí gardisti, teraz sú komunisti.’ Tak to bolo.”

• „Počas komunizmu v židovských kruhoch panoval strach. Ten strach sa snažili dospelí pred deťmi skrývať. Ale normálne bolo báť sa. Báť sa toho, čo príde zase. Pamätám sa, že otec mal známeho, ktorý zmizol. Jednoducho zmizol. Po rokoch sme boli k nim pozvaní na návštevu. A on tam zrazu bol. Vyzeral strašne, nemal žiadne zuby. On skončil v Jáchymove, ale nikdy sme sa nedozvedeli prečo. Bol to veľmi inteligentný človek. Potom pracoval v hoteli Dukla v Prešove, keď tam prišla delegácia zo zahraničia, tak musel ísť prekladať, lebo ovládal španielský, anglický aj nemecký jazyk. Všetci sme sa báli, lebo každý videl, čo sa môže stať.”

• „Otec mal sesternicu, ktorá bola už pred vojnou vydatá. Tú sesternicu som ja mal veľmi rád, volal som ju teta. Po vojne sa stretli a ona hovorila, že svojho manžela už nikdy neuvidí. Ten práve prichádzal, ale tete od chrbta, a ukazoval môjmu otcovi, nech je ticho. Tak sa stretli.”

• 1

Schönberg Peter

Pán Schönberg, vy sa už do Československa nedostanete nikdy

Peter Schönberg sa narodil 21. februára 1948 v Košiciach do ortodoxnej židovskej rodiny. Petrov otec sa počas vojnového slovenského štátu skrýval pred odvlečením do koncentračných táborov v horách, dôsledkom čoho boli doživotné zdravotné problémy. Počas života dvakrát prišiel o svoj obchod. Prvýkrát bol obchod arizovaný, druhýkrát znárodnený. Petrova matka Edit zasa prežila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri meste Osvienčim. Peter bol vychovaný v láske k židovským tradíciám a vo viere. Po udalostiach v auguste 1968 sa rozhodol emigrovať. V zahraničí doštudoval a stal sa úspešným podnikateľom. Do Československa sa nemohol vrátiť ani na pohreb svojho otca. Slobodne navštíviť svoju vlasť mohol až po páde režimu v roku 1989.