Mgr. Tomáš Róth

• "Ja počas druhej svetovej vojny som bol v pivničnej miestnosti, kde nás jeden kresťanský manželský pár a keď viete, ako to vtedy bolo, na riziko svojho života nás tam schovával a tam som fakticky tú druhú svetovú vojnu alebo to obdobie odvlečenia židov do koncentračných táborov tam som prežil."

• „Nikto neveril v to, že tu bude nejaký vojenský zásah. Každý veril, že tieto premeny sa stanú realitou. Každý fandil Dubčekovi a Svobodovi a Smrkovskému. Pamätám sa na týchto ľudí. Každý veril, že teda to dotiahnu, ako sa hovorí, do víťazného konca. Ja som bol v Tekovských Lužanoch, odtiaľ je moja manželka. Žili sme v Nových Zámkoch a boli sme na návšteve u svokrovcov. Oni tam ešte žili v Tekovských Lužanoch. A jedného dňa došli jednoduché ženičky. Ja som spal a budili ma: Tomi, zobuď sa, niečo sa stalo, niečo je v televízii. Vyskočil som hore a bol ten 21. august“

• „Tu v Nových Zámkoch bola pomerne početná židovská komunita. Môj otec nedá sa povedať, že by bol nejako príliš pobožný, ale proste sme tie základné zákony židovstva dodržiavali. Chodili sme do synagógy, tá večera, ktorá býva šabatová bola zakaždým a, samozrejme, zakaždým sme intenzívne oslavovali židovské sviatky, najmä tie jesenné, ktoré sú najvýznamnejšie.“

• 1

Nové Zámky, 06.07.2022

Venovať sa rodine, žiť v kľude, dožiť v kľude

Tomáš Róth
Tomáš Róth
zdroj: Post Bellum SK

Tomáš Róth sa narodil 11. augusta 1942 v Nitre v rodine otca Karola Rótha a matky Margity Róthovej, rod. Schlesingerovej. Mama pochádzala z Trnavy, z veľmi chudobnej rodiny maliara Jakuba Schlesingera a matky Rozálie. Mala 4 súrodencov, ktorí po vojne žili v Izraeli. Po vydaji sa mama presťahovala za otcom Karolom do Nitry. Počas druhej svetovej vojny sa Tomáš spolu s matkou ukrýval v pivnici, kde ich v susedstve chránil kresťanský manželský pár, riskujúc vlastné životy. Ukrývali sa od roku 1942 v Nitre v mestskej časti Párovce. Otec Karol Róth bol odvlečený do koncentračného tábora. Napriek veľkej matkinej snahe sa nepodarilo získať o jeho osude žiadne informácie. Matkini súrodenci taktiež prežili a po návrate z koncentračných táborov sa vysťahovali do Izraela. Po vojne sa Tomášova mama vydala za Eduarda Deutcha, ktorý sa pre Tomáša stal skutočným otcom. Tomáš ho takto aj oslovoval. Eduard Deutch sa počas vojny pravdepodobne ukrýval, v koncentračnom tábore nebol. Nikdy o tomto období nehovoril. Keď mal Tomáš 6 rokov, začal navštevovať základnú školu „Flengerku“. Maturoval na 11-ročnej strednej škole v Nových Zámkoch. Po strednej škole nastúpil na Pedagogickú fakultu v Nitre. Vyštudoval odbor slovenčina, ruština a občianska výchova. Po ukončení štúdia nastúpil na základnú vojenskú službu v Komárne. Po vojenčine začal v roku 1965 učiť v obci Semerovo pri Nových Zámkoch. Tomáš postupne učil na základných školách v Bánove a Dvoroch nad Žitavou. V roku 1977 dostal ponuku, aby išiel pracovať na odbory – vtedy na okresnú odborovú radu v rámci ROH (Revolučné odborové hnutie). Tu pôsobil 14 rokov. Z titulu svojej odborárskej funkcie musel byť členom komunistickej strany. O udalostiach roku 1989 sa dozvedel z médií a intenzívne ich prežíval. Očakávania mal smerom k demokracii, slobode slova, konkurencie v obchode a že sa životný štandard bude postupne zvyšovať. ROH bolo v roku 1990 zrušené, Tomáš sa vrátil do školstva a začal učiť na základnej škole. Posledných päť rokov pred dôchodkom bol menovaný za riaditeľa Základnej školy v Kolte. Od roku 2002 je Tomáš na dôchodku. Popri dôchodku ešte rok učil na troch základných školách. Potom už trávil čas doma. V letnom období navštevuje dcéru v Izraeli.