Štefan Prónay

• „Tam (medzi rečníkov na námestí v Nových Zámkoch, pozn. ed.) som sa do toho neangažoval kvôli tomu, že som videl, kto tam stojí, no ale vlastne paralelne s tým, to čo som vravel, som zvolal, alebo sme zvolali školské odbory, nové, a založili sme Učiteľské fórum, tak sa to vtedy volalo. Ale to bola profesná záležitosť, čiže toho sa zúčastnili len učitelia a tam sa formulovali požiadavky práve na oblasť výchovy a vzdelávania.“

• „Boli to prvé majstrovstvá kraja v Novom meste nad Váhom a preto boli pre mňa a preto sú pre mňa nezabudnuteľné, nie preto, že som vyhral, ale preto, že na tých pretekoch bol prvýkrát môj otec ma videl pretekať a môj strýko. Prišli sa, len kvôli tomu prišli na preteky do Nového mesta, lebo ma chceli vidieť a podarilo sa mi vyhrať. Takže to bola pre mňa jedna obrovská satisfakcia, že aspoň aj otec vidí, že čo robím. Neboli to nejaké svetoborné preteky, ale pre mňa to bolo veľmi dôležité, že sedeli na tribúne a videli, že som naozaj vyhral.“

• „Lebo sa vytvorilo aj v Nových Zámkoch geto. A oni bývali, ten dom, čo mali, na území, kde sa to geto vytvorilo. Aby teda sa tam mohli tie židovské rodiny presťahovať, tak oni spravili nejakú výmenu s jednou židovskou rodinou, čiže ten svoj dom starorodičovský oni týmto Winterovcom... Ja neviem, či to bola nejaká kúpna zmluva, proste bola výmena a oni sa presťahovali potom povedzme do centra mesta tam, kde títo Winterovci bývali a ich syn tam zostal s nimi vlastne ukrytý počas vojny, takže oni tam vlastne ukrývali toho syna majiteľa toho domu.“

• 1

Žiť poctivo, pravdivo, podľa svojho svedomia

Štefan Prónay počas natáčania
zdroj: Post Bellum SK

Štefan Prónay sa narodil 15. februára 1950 v Nových Zámkoch. Pochádza z rodiny bankového úradníka Františka a účtovníčky Izabely. Starý otec z otcovej strany bol notárom v Nitre a starý otec z maminej strany bol sudcom v Galante. Obe rodiny patrili spoločensky k strednej triede, neboli ani bohatí, ale ani chudobní. Rodičia sa zosobášili v roku 1939 v Nových Zámkoch. Štefan vyrastal spolu so svojimi staršími súrodencami Zuzanou (1939) a Paľom (1941), tretí brat zomrel ako päťročný ešte pred Štefanovým narodením. Základnú školu navštevoval v rokoch 1957 až 1965. Od útlej mladosti športoval. Začínal v roku 1963 ako plavec, neskôr, v roku 1966, prešiel k atletike a venoval sa prekážkovému behu. Zúčastňoval sa atletických súťaží na rôznych úrovniach - od majstrovstiev okresu až po celoštátnu úroveň. Rok 1968 zažil ako absolvent strednej školy, keď bol prijatý na štúdium matematiky a chémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (PvF UK) v Bratislave. Od roku 1968 študoval na vysokej škole. Popri štúdiu naďalej športoval a súťažil za významný športový klub Slávia. S klubom sa ako úspešný pretekár prvý raz dostal na súťaž do kapitalistickej krajiny, do Belgicka. Aj na týchto pretekoch bol úspešný a skončil na druhom mieste. Popri dennom štúdiu na PvF UK sa v roku 1972 zapísal aj na Fakultu telesnej výchovy a športu na štúdium trénerstva. Po skončení štúdia v roku 1974 sa zamestnal ako učiteľ na novozámockom Gymnáziu, kde pôsobil až do roku 1990. Základnú vojenskú službu absolvoval v Armádnom stredisku vrcholového športu v Banskej Bystrici, kde pretekal za klub Dukla Banská Bystrica. Pretekal až do svojej štyridsiatky a popri tom trénoval mladých atlétov. V roku 1990 bol zvolený za poslanca Mestského zastupiteľstva a stal sa viceprimátorom mesta Nové Zámky. Poslancom bol zvolený opakovane, v Mestskom zastupiteľstve pôsobil 16 rokov. V deväťdesiatych rokoch bol Štefan spoluzakladateľom obnovenej Demokratickej strany a aktívnym členom Stálej konferencie občianskeho inštitútu. Významnou mierou sa na regionálnej úrovni pričinil o návrat Slovenska na cestu demokracie a európskej integrácie. Jeho aktivity v zápase s mečiarizmom boli v roku 1998 zavŕšené účasťou na celoštátnej kandidátke Slovenskej demokratickej koalície, ktorá sa po voľbách stala základom demokratického a európskeho smerovania Slovenskej republiky.