Zdenko Ouzký

• „Bol tam Nemec. Medzi tými zajatcami bol šikmooký Aziat, asi Tadžik? A ten chlap s tým tabakom sa toho Nemca pýta, či mu môže dať. Nemec sa otočil chrbtom, akože nevidí. Starček, lebo ja som bol chlapec, mu to podal. Ten chlap pred mojimi očami v tej chvíli zošalel. Začal tú paklu trhať a dávať si to celé do huby. Sypal to na zem. Ostatní sa na to vrhli a škrabali to zo snehu. Ten Nemec sa medzitým otočil a ako boli zajatci zohnutí, praštil jedného puškou. Zo spodku na puške je železo. Ako ho praštil, rozbil mu hlavu a vytiekol [mu] mozog. Zabil ho kvôli tabaku. To som videl na vlastné oči."

• „Niekto zakričal: zle je. Ako sme stáli na ulici, rozbehli sme sa do pivnice. Otec išiel posledný a zatváral dvere. Tie dvere už ale nezatvoril, lebo tlak vzduchu ich vyvalil aj s rámom, aj s otcom, cez celú pivnicu. Kúdoľ prachu. Nevideli sme jeden na druhého. Žijeme. Nežijeme. Plač. Nad vchodom sme mali stavanie. Zasypalo nás. Ľudia nás museli vykopať. Keď sme vyšli von, prvý pohľad bol obrovský kráter. Jama tak veľká ako táto miestnosť. To boli ťažké veľké bomby."

• „Jedného dňa prišiel otcov kamarát na bicykli. Hovorí: ‚Jožko, včera si bol v rozhovore na obci o sťahovaní. Došiel si do rečí, že máš manželku z Devínskej. Nie si štátny zamestnanec, ale živnostník. Keď dáš na štátny poklad, tak ťa tu nechajú žiť.‘ Otec zobral ráno bicykel a išiel na úrad. Vrátil sa naspäť. Mama dala dole náušnice a obidvaja dali prstene do obálky. Otec to išiel odniesť na Štátny národný poklad. Dostal za to papier - slovenské štátne občianstvo – a prsteň s nápisom ‚Slovenský štát ďakuje‘."

• 1

Mám kúpené štátne občianstvo

maturant
maturant
zdroj: pamatnik

Zdenko Ouzký sa narodil v Devínskej Novej Vsi v roku 1931. Pochádza zo živnostníckej rodiny. Otec, pôvodom Čech, viedol krajčírsku dielňu. Pamätníkova matka zomrela necelý rok po pôrode. Nevlastná matka bola krajčírka a zároveň domáca pani. V Bratislave pri Blumentálskom kostole Zdenko navštevoval päť tried nemeckej ľudovej školy. V štúdiu pokračoval na I. štátnom gymnáziu v Bratislave, kde maturoval v roku 1950. Po založení Slovenského štátu a nástupe HSĽS k moci začali byť občania českej národnosti v očiach ľudákov nežiadúcim živlom. Rodinu takmer vysťahovali do Čiech. Museli prispieť na štátny poklad. Ako adolescent prežil druhú svetovú vojnu, odvlečenie Židov, Hlinkove gardy, bombardovanie v Devínskej Novej Vsi a prechod frontu. Rodiny sa dotkla aj kolektivizácia. Po vojne pracoval ako učiteľ, neskôr ako referent pre zahraničný obchod v celulózo-papierenskom priemysle. Od roku 1991 podnikal. V súčasnosti je na dôchodku.