Štefan Ondirko

Zdravie ani život PTP-áka nič neznamenal. Boli sme len užitoční otroci

Štefan Ondirko - fotografia z obdobia vojenskej služby v jednotkách PTP (1951)
zdroj: Z archívu pamätníka.

Štefan Ondirko sa narodil 24. januára 1928 v Spišskom Štiavniku. Pochádza spomedzi 9 detí. Otec Štefan Ondirko pracoval ako pracovník vo veľkomlyne, neskôr na píle. Matka Mária Ondirková rod. Gajanová sa starala o deti v domácnosti. Rodina spočiatku sympatizovala s ideami vojnového Slovenského Štátu, otec bol členom HSĽS, neskôr zo strany kvôli nesúhlasu s jej politikou vystúpil. Po vojne bol za členstvo odsúdený na pol roka odňatia slobody v Leopoldove. Počas obdobia prechodu frontu bola rodina svedkom mnohých lokálnych vojnových udalostí a otec sa musel v čase nútených deportácií miestneho obyvateľstva do Sovietskeho Zväzu ukrývať. Po skončení vojny sa Štefan Ondirko vyučil ako elektrikársky učeň a zamestnal sa v štátnom podniku SEZ Krompachy. V roku 1951 obdržal povolávací rozkaz k absolvovaniu povinnej vojenskej služby, spočiatku u tankového pluku v obci Dědice. Neskôr bol bez vysvetlenia preradený na trestnú vojenskú službu v útvaroch PTP. Trestnú službu absolvoval v Orlovej, v bani Žofia, kde utrpel ťažký pracovný úraz nohy, ktorého dôsledky si nesie po celý život. Neskôr bol preradený k stavebnej čate PTP, kde vykonával najťažšie stavebné práce po celom území Slovenska. Po skončení trojročnej predĺženej trestnej vojenskej služby sa zamestnal v štátnom podniku Kovohuty Krompachy a uzavrel manželstvo s Veronikou Kapralčíkovou, s ktorou mali tri deti. V neskorších rokoch žil v Spišskej Novej Vsi a pracoval až do dôchodku ako odborník v oblasti stavby a opráv elektrických rozvádzačov v rámci celého kraja. V súčasnosti žije Štefan Ondirko s manželkou na dôchodku v Spišskej Novej Vsi.