Viera Noy

• „Voláme to číslo na Pressburgera, on keď počul, že kto som, tak bol úplne… Že rodičia tu boli vlani, len sme sa nemohli stretnúť. On bol brat, najmladší brat toho Pressburgera, čo mal za manželku maminu sestru. Kde si, ja ťa musím vidieť! Ja som v Tel Avive v Hiltone. Ja som v Herzliji, ja tam za desať minút budem. Dobre, tak ja som v lobby, budem čakať v lobby. Tak tam stojím a kukám. Budem mať bielu košeľu a gate, hovorí, no a každý Izraelčan má bielu košeľu a gate. Takto stojím a on príde s manželkou. Teraz taký pár príde a on pozerá, a ide takto rovno za mnou: Ty musíš byť Veruška. Áno. No ty sa úplne podobáš na Lili, to bola tá (mamina) sestra čo si vzala (jeho) brata za manžela. Oni mali dievča Verušku, ona bola vlastne v Mengeleho výskume, tá jeho neterka. Mne dali rodičia meno po nej. Takto sme objavili vzdialenú rodinu. Chudák, teraz zomrel. On prežil koncentrák, ušiel z Auschwitzu keď mal 16 rokov a odišiel rovno do Izraela. Teraz zomrel, asi pol roka je tomu, mal sto rokov.“

• „Mama nám posielala noviny a platne. On (Miloš Forman) odišiel bez všetkého a mal veľmi rád napríklad Lasicu a Satinského. Vždy to posielala po pacientovi, nie poštou. V Piešťanoch mama vždy vyhľadala, kto prišiel z Ameriky. A to sme precestovali celý New York - Brooklyn aj Queens, kde tí ľudia bývali, tak sme subwayom chodili vyzdvihnúť veci, čo nám mama posielala po ľuďoch. Veľmi rád k nám chodil, knižky sme si požičiavali, čítali sme a počúvali hudbu, Gotta i Matušku.“

• „Pomaličky, potichu som sa vybrala do práce a vidím, že každý ide s tranzistorom na uchu. Hovorím si, čo je nejaký zápas tak skoro ráno? Chodili sme na ôsmu. Každý počúval rádio, ja som nemala ani šajnu, vtedy nebol televízor, že by sa pozeral. Keď som sa dostala do práce, tam bol chaos, všetci cudzinci poodchádzali, a hovoria mi, že ty nevieš? Však Rusi okupujú Československo! Tanky išli po kamennom moste do Bratislavy. Potom sme si zapli rádio, počúvame. Vtedy mi napadla idea, že odídem.“

• 1

New York City, 03.12.2023

Vďaka piešťanským kúpeľom sa uplatnila v USA

Viera Noy počas EYD natáčania v New Yorku, 2023
zdroj: Dominik Janovský

Viera Novak Noy pochádza zo židovskej rodiny, ktorej 105 členov zomrelo v koncentračných táboroch. Rodičia sa zachránili tak, že cez vojnu pracovali na farmách. Narodila sa v roku 1947 v Zemianskych Sadoch. Vyštudovala gymnázium v Piešťanoch a nadstavbu – rehabilitáciu v Bratislave. V roku 1968 emigrovala do USA spolu so sestrou Martou, pomohla jej organizácia HIAS. Od roku 1971 pracovala na špičkovej rehabilitačnej klinike v New Yorku, ktorá mala veľa klientov medzi športovcami, umelcami i politikmi. Žila bohatým spoločenským životom, spriatelila sa napríklad s Milošom Formanom a Miroslavom Ondříčkom. Od roku 1979 chodila pravidelne do Československa. S manželom Elim Noy sa zoznámila v Izraeli v kibuce, kam každý rok chodievala. Zobrali sa v Tel Avive v roku 1984. S manželom sa odsťahovala na americký vidiek, kde si otvorila vlastnú prax. Má dvoch synov.