Róbert Novotný

• „To prevážanie bolo buď z Maďarska, alebo z Juhoslávie, alebo aj z Rakúska. Hlavne z Juhoslávie cez Taliansko. Buď sa to odohrávalo peši, alebo autom, na cudzie, ale legálne pasy. Vždy sme hľadali niekoho, kto sa na tú danú osobu podobal, a požičali sme, ak nám požičal, jeho pas. Väčšinou to boli emigranti, ktorí sa takto neuveriteľne angažovali, pretože to bolo super nebezpečné. Takže takto som dostal aj môjho brata aj s terajšou manželkou von. Z Juhoslávie. Potom sme im pomáhali ešte buď vo Švajčiarsku, alebo prejsť zo Švajčiarska niekde ďalej. Keď chceli ísť do Nemecka, tak som ich prevádzal cez les na Chrischone v Bazileji. To bola moja taká prevádzačská stezka."

• „Keďže som sa pokúšal dostať aj môjho brata z Československa, tak som ešte medzi emigrantmi rozvinul nejaké aktivity a dostal som sa do takej prevádzačskej skupiny Čechov a Slovákov, ktorí pracovali na tom, že prevážali ľudí z Česko-Slovenska, hlavne z Juhoslávie alebo priamo z Československa. Načierno. Bola to taká zasvätená skupina, kde sa, samozrejme, pod najväčším trestom muselo prisahať, že to človek nezradí, keby nechcel spolupracovať. Ja som sa na to dal, pretože som chcel dostať von môjho brata, čo sa mi aj nakoniec podarilo – dostať ho z Československa von aj s jeho manželkou. Dodnes žijú vo Švajčiarsku. Ja som bol pri zopár akciách, či to boli Česi alebo Slováci, potom išli do Nemecka alebo do Austrálie, alebo do Ameriky... Previedli sme takto veľa ľudí, čo bolo obrovské riziko, pretože nám hrozilo – za prevádzanie je všade na svete, teda tuším všade – sedem rokov väzenia, plus by nasledovalo vyhostenie zo Švajčiarska. Takže bolo to veľké riziko. Robili sme všetko zadarmo, čisto z nejakého presvedčenia."

• „Tento pán bol viditeľne agent. Ponúkal mi rôzne veci, že sa môžem stať slobodným a mať neuveriteľné výhody ja aj moja rodina, keď s ním budem spolupracovať. Ja som to kategoricky odmietol. Nastala hádka, prišlo k bitke, navalili sa na mňa na sedačke... všetko sa odohralo veľmi rýchlo. Tento pán mal zrazu v ruke pištoľ malého kalibru, tuším sedemmilimetrového, padla rana a strelili mi do ruky. Ešte dodnes mám z toho jazvu. Všetci sa dosť zľakli a tú sekundu som využil a vyskočil som vtedy von oknom. To bolo skoro prízemie, také polovičné... tak z prvého poschodia to bolo. Utekal som, no začal som strašne krvácať, vytrhlo mi skoro polovicu ruky. Bolo to v piatok a, samozrejme, keďže som mal tak rozrobené veci, nemohol som ísť k lekárovi, pretože bolo jasné, že je to strelné zranenie, a mal by som problémy, lebo lekár by to musel nahlásiť. Tak som si to nejako zapchal, doma som sa ošetril a čakal som, ako to bude, lenže rana sa mi, samozrejme, ako skoro všetky po strelných zbraniach – nemal som jednu – sa začínajú zapaľovať. Cez víkend sa mi to zapálilo, tak som musel ísť k nejakému doktorovi. Nakoniec som zatelefonoval jednému známemu, on bol chirurg, Čech, volal sa doktor Piško. Mal aj súkromnú chirurgickú ambulanciu. Povedal mi, aby som prišiel večer k nemu do ambulancie. Tam ma počkal, ja som mu povedal, čo sa stalo, on ma ošetril a dal mi antibiotiká. Veľmi mi pomohol a stanovil mi na to tajnú diagnózu."

• 1

Banská Štiavnica, 16.11.2020

• 2

Banská Štiavnica, 27.03.2021

Dnes sú vo vysokých politických pozíciách komunisti aj fašisti, a to považujem za škandalózne

Róbert Novotný
Róbert Novotný
zdroj: Archív pamätníka

Róbert Novotný sa narodil 20. marca 1963 v Bratislave otcovi Emilovi a matke Irene Novotným. Obaja rodičia pracovali v rozhlase, takže po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy sa automaticky stali disidentmi. Prišli o prácu, deti mali kvôli zlým kádrovým posudkom problém dostať sa na strednú školu. Róbert sa od detstva aktívne venoval horolezectvu, vďaka čomu ho v roku 1982 vybrali na expedíciu do Švajčiarska. Túto možnosť využil na emigráciu. Usadil sa v Bazileji, kde pokračoval v disidentskej činnosti. Neskôr ho vylákali do konšpiračného bytu, kde mu tajní agenti ponúkali spoluprácu. Po jej odmietnutí a následnej hádke ho postrelili. Róbert sa tiež stal členom tajnej prevádzačskej skupiny Čechov a Slovákov, v rámci ktorej pomohol ujsť z Československa niekoľkým ľuďom vrátane svojho brata Emila. Po vyše tridsiatich rokoch sa rozhodol natrvalo vrátiť na Slovensko. Dnes žije v Banskej Štiavnici.