Eduard Ľudovít Mokráš

• „Cez vianočné obdobie sa pamätám, boli už Nemci u nás, no a my sme mali mať polnočnú (omšu pozn. V.K.), no a vtedy bol problém s osvetlením. Ja som z nemčiny už čosi vedel, a tak ma poslali dohodnúť to s tým veliteľom, že či môžeme mať tú polnočnú. Tak som tam bol, voľajako som to už dojednal s nimi a súhlasili. Len zatemniť okná sme museli poriadne.“

• „Kde sa nachádzali, keď začalo bombardovanie mesta Nitra?" „V Nitre v seminári. Na nás padali tie bomby. Ja som to prežíval, pretože som nestihol zbehnúť do krytu a na chodbe pred kaplnkou sme asi traja boli a videli sme, ako to všetko plieskalo, dvere lietali hore-dole tým tlakom. Potom sme povymetali sklo z okien, vyviezli ho preč a poslali nás domov.“

• 1

Nitra, 11.02.2016

Pred nástupom do kňazského seminára
zdroj: archív pamätníka

Eduard Ľudovít Mokráš sa narodil 2. novembra 1924 v obci Šalgov (dnešné Svätoplukovo). Školskú dochádzku postupne absolvoval vo svojom rodisku, neskôr na gymnáziu v Prievidzi a v kňazskom seminári v Nitre. Počas pôsobenia v „meste pod Zoborom“ zažil vypuknutie SNP, no predovšetkým kobercové bombardovanie tohto sídla. Po prechode frontu pokračoval v štúdiu, aby sa mohol stať kňazom. Povinnú vojenskú službu si odslúžil v Pomocnom technickom prápore, v ktorom strávil takmer štyri roky. Toto obdobie bolo sprevádzané častým sťahovaním na rôzne miesta v Čechách. Po návrate z „vojny“ slúžil ako kňaz na viacerých miestach, ako napríklad v Považskej Bystrici či Ilave, kde bol kostol súčasťou miestnej väznice.