Ladislav Mirga

• Tak si to predstavte, tu prišli tí letanovskí bývať. Ja som i to postavil. A tu čo chodia, len sem tam, že prejdú a obzerajú alebo sa tu aj rozprávame – dakedy sa aj ja s nimi rozprávam. Alebo prídem a ukážem im to tu. A teraz sú tam už niektorí ľudia takí, že je im čo závidieť. Oni robia niekde v Anglicku, alebo aj tu a niektorí sú už aj podnikatelia – a už tam vidno zariadenie, kúpeľne, veci, auta majú... čo tam nikdy nemali. Takže vidím trošičku, že odkukali od nás. A toto im tam [na pôvodnom mieste] chýbalo. Že ich nepustili do dediny, neukázali im nikto nič. Nikto ich neviedol tak, aby sa naučili aj niečo robiť.

• Toto bola strašná chyba, že tých letanovských [dali sem]. To bol taký podvod [bol] od tých „domorodcoch letanovských bielych“. Že dali ich sem na našu stranu. Aj keď ja viem, že je to ich pozemok, ale nemohli sme nijako... celá dedina, všetci sme boli proti tomu. Mohli dať niekde na svoj úsek, keď už tak chceli. Ale keď majú trochu v sebe česti a veria v Boha, tak až tak nemuseli. Lebo nerobia nám nič [letanovskí Rómovia]. Sem ta prejdú, sem tam prídu sa pýtať, lebo chodia pomáhať: „Netreba rúbať drevo?“ Alebo niečo také, že sa prídu ponúknuť. Už tu tak má každý vytipovaného nejakého chlapca, čo chodí a robí pre neho. Ale my sa viac hanbíme, že tu chodia, chodia turisti do Hrabušíc na Slovenský Raj, a keď tu stoja niekedy na ceste, tak si myslia, že to zo Spišského Štvrtku sú takí „čierni cigáni“.

• Gott spieval s Gondolánom. Ja som ich osobne videl v Prahe. Gondolán chodil za nami na ubytovňu a hral na husle. A u nás, tu jeden z Machalovec, [hral] s jedným malým prstom, lebo zvyšok mal ta odrezané. Gondolán normálne z neho plakal, keď on hral. Vraj to neexistuje tak čistučko hrať ako on hral. A prišiel aj Karol Gott. A keď mu naši po rómsky zaspievali, tak on normálne, až sa ... Keď jeden z našich chlapcov, on tak veľmi pekne spieval, tak vysoko spieval ako Karol Gott, tak on sa nemohol dočudovať, že ako to on, že [tak spieva]. Veril, že sa to k nemu dostalo prirodzené, lebo nemal žiadnu školu ani nič také nemal.

• Pre mňa taká, ktorá ma veľmi bavila, to bolo v Poprade na juhu - Slnečnica sa volá. Je to 13 poschodová a trojsekciová stavba, ktorú som začal aj skončil. Od základov komplet. A hneď vedľa Zámeček v Poprade, to som robil ja. Veľa som toho postavil. Tu v Letanovciach osadu som sám všetko robil. Vo Spišskom Štvrtku som postavil dve bytovky od základov tiež sám. Sám som si to viedol. Ale tu s našimi chlapmi. Mám veľa stavieb, ktoré som začal aj skončil.

• 1

Spišský Štiavnik, 13.05.2017

Rád pomáham ľuďom

Ladislav Mirga
zdroj: dobové foto: archív Ladislava Mirgu; aktuálne foto: Foto Alexander Mušinka

Narodil sa 10. septembra 1949 vo Spišskom Štvrtku (okr. Levoča) v rodine rómskeho kováča, ktorý mal 8 detí. V rodnej obci, ukončil miestnu základnú školu. Stredoškolské vzdelanie získal v Poprade, kde sa vyučil v obore mäsiar. Niekoľko rokov aj pracoval v tejto oblasti, avšak neskôr si urobil murárske a inštalatérske kurzy a začal pôsobiť v oblasti stavebníctva. Pred rokom 1989 pracoval v rámci pridruženej výroby miestneho JRD, ale aj v rôznych podnikoch: Pozemné stavby, Železničné staviteľstvo a pod. Začínal najskôr ako parťák a neskôr sa vypracoval až na pozíciu stavbyvedúci. 29.11.1989 získal ako jeden z prvých Rómov na Slovensku živnostenské oprávnenie pre stavebnú činnosť a mäsiarstvo a od tej doby stále podniká. V roku 2013 odišiel do dôchodku, ale stále aktívna podniká. V roku 1970 sa oženil sa a s manželkou, ktorá v roku 2006 umrela. Spolu mali 4 deti. Je aktívny v politickom, kultúrnom a spoločenskom živote obce. Pomáha a participuje na živote miestnej cirkevnej komunity, pôsobil ako poslanec obecného zastupiteľstva, je aktívny v politickej strane SMER-SD, spolupracuje so vzdelávacími inštitúciami, pre ktoré zabezpečuje prax študentov v odbore murár  a pod.