Pplk.v.v. Florián Majzel

• „Za celú svoju partizánsku kariéru som bol osemkrát prepadnutý. Vždy v noci alebo nad ránom. A bola to vždy zrada od našich ľudí, ktorí prezradili miesta ubytovania partizánov. Väčšinou sa jednalo o gardistov, ktorí slúžili Nemcom. Jednu takú epizódu môžem spomenúť. Pred 50 rokmi, a to 30. novembra 1944, nás prepadli Nemci v Dolnej Lehote. Nemci v tento deň dostali rozkaz rozbiť skupinu partizánov, o ktorých sa dozvedeli, že sa zdržujú v lome na antimón. Tam bývali v jednom z barákov od antimónových baní. Nemci sa prikradli nad ránom, keď partizáni ešte spali. Premohli stráže a po krátkej prestrelke postrieľali spolu 21 partizánov. Ďalších 41 partizánov zostalo v lome. Mne sa podarilo zázrakom ujsť do hôr, kde som pokračoval v ďalšej partizánskej činnosti."

• 1

neznáme, 01.01.1994

V boji proti fašizmu sme v Povstaní urobili kus dobrej, poctivej roboty

Pplk. v.v. Florián Majzel sa zapojil do Slovenského národného povstania ako 20-ročný. K partizánom sa pridal v Nízkych Tatrách na Prašivej. Reagoval na výzvu partizánskeho veliteľa Alexeja Semjonoviča Jegorova. Florián ovládal nemčinu i francúzštinu, preto sa dobrovoľne prihlásil ako tlmočník. Zúčastnil sa ťažkých bojov pri Telgárte. Zažil osem nočných prepadov partizánskych táborov v horách. So svojou skupinou operoval v priestore Hornej Lehoty, Čierneho Balogu, Osrblia. Po skončení vojny vstúpil do Československej armády.