Michal Kurucár

• „Mali sme tam tri rodiny Židov. Potom, keď brali ľudí do koncentračného tábora, tak zobrali aj ich. Blízko nás žil otec s dcérou. Ten otec sa už nevrátil z Osvienčimu, tá dcéra sa vrátila. Ešte tam bol jeden taký starší pán doktor. On, keď sa vrátil, tak naopak on sa ešte oženil a žili niekde v Želiezovciach, ešte mali potomkov. Ale viac už neviem."

• „Stalo sa, že oni boli takto ubytovaní po chalupách. A bol tam jeden gazda, ktorý mal asi 6 ťažných koní. Býval tak pri hlavnej ceste a ráno sa gazda zobudil a nemal ani jedného koňa v maštali. Proste tí rumunskí vojaci mu všetky tie kone zobrali a už boli na ceste, chceli proste odísť. Gazda, keď to zbadal, tak išiel tam za veliteľom a povedal mu, čo sa stalo. Ten hneď s vojakmi dobehol za nimi na tú hrádzku a tam ich našli. Dokonca tam takmer postrieľali tých Rumunov. To boli Rusi, sa mi zdá. Ale nakoniec to vrátili. Všetky tie kone, čo zobrali, museli tomu sedliakovi vrátiť."

• „Naraz počujem hluk, prebral som sa, čo sa deje. Na izbe už bolo svetlo a nado mnou príslušník aj so samopalom. " (MR: „Tak na Vás asi skríkli, všakže?)" "Samozrejme, povedali: ,Oblečte sa a idete s nami!´No tak sme si obliekli, čo sme mali, zobrali si zubnú kefku a uterák. Ostatné tam všetko ostalo. Potom nás vyprevadili do jedálne. Tam sme prišli a ja vidím vpredu stôl a oproti nám guľomet. Tak ma napadlo, čo asi chcú robiť, či nás nejdú strieľať alebo čo..."

• 1

Martin, Turany, 04.09.2016

Väčšina aktivít, ktoré komunisti vyvíjali, bola len politická kamufláž

Michal Kurucár fotografia z vojenskej služby (1957)
zdroj: z archívu pamätníka

Michal Kurucár sa narodil 6. júna 1934 v obci Bojná. Pochádza z poľnohospodársky zameranej, kresťansky cítiacej rodiny. Zažil prechod frontu a umiestnenie vojakov rumunskej a sovietskej armády v obci. Absolvoval ľudovú školu, nasledovanú meštianskou školou pod patronátom rehole Školských bratov sv. Jána de Salle v Bojnej. Neskôr bol premiestnený do meštianskej školy v kláštore rehole bratov tešiteľov z Gethseman. Počas „Barbarskej noci“ z 13. na 14. apríla 1950 tu zažil obsadenie kláštora ozbrojenými zložkami a nútenú deportáciu do sústreďovacích kláštorov v Podolínci, Bajči a Kostolnej. Neskôr bol umiestnený na nútené práce počas výstavby vtedajšej Priehrady mládeže (dnešná Vodná nádrž Nosice). Po návrate a absolvovaní ročnej drevárskej praxe študoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej v Liptovskom Hrádku, kde v roku 1955 zmaturoval. Po skončení štúdia nastúpil do práce v podniku Drevina Turany, kde prežil celý svoj profesný život. V roku 1958 sa oženil. Od roku 1992 žije Michal Kurucár na dôchodku so svojou manželkou Annou Kurucárovou, rod. Tukovou.