Dionýz Kurča

• „A potom sme mali nástup a tam nás privítal kapitán Žížala. To bol bývalý vojak Slobodovej armády. K tej súvislosti ešte niečo poznamenám. Tak nás privítal. Tak sme boli nie ľudia, to bolo také privítanie. To bol slovne taký vulgár, že iné ani nevedel povedať, len nadávať. Nadával nám na všelijakých ľudí, ktorí nechceli pracovať, vykorisťovateľov, špiónov, vatikánskych nepriateľov Sovietskeho zväzu, robotníckej triedy, veď nám ukážu, čo je to robotnícka trieda, že nás naučia pracovať. Každé slovo sme boli nepriatelia.“

• „PTP, to je výmysel chorých rozumov. To predsa [...] nebolo potrebné to PTP zriadiť vôbec. Lebo my sme neboli takí. Bolo potrebné u nás toľko politických väzňov? Načo? Veď tam 90% ľudí nič nevykonalo. Ale si na nich vymysleli, lebo potrebovali postrašiť národ, aby každý mal strach. Tak potrebovali politických väzňov a ľudia si uvedomili, že tí nič nespravili, ale boli nepriateľmi socializmu a tak ďalej, vymysleli si na nich. Veď koľkých ľudí vyviezli? Ale to preto, aby narobili strach pre tých ostatných. To isté bolo PTP.“

• „Tak jeden mi naznačoval, že chce, aby som išiel tiež do tej dôstojníckej školy, lebo tam sa dalo ísť len s maturitou, ešte v tých časoch sa to preferovalo, ale brali tam aj iných. Nemalo sa to stať. Keby som si to bol vtedy uvedomil, mohol som povedať, že nemám záujem, že nechcem. Možno by som zostal u armády. Kádrové posudky prišli, keď sme boli odvedení. Ale od tých, ktorí išli do školy, si vyžiadali kádrové posudky. Zrejme som dostal taký kádrový posudok, ako sa v tom zozname aj hovorí: deti živnostníkov, deti fabrikantov, deti tých, ktorí majú príbuzných v zahraničí, ale rôzne, je tam 8 alebo 9 bodov. Podľa toho tvrdím, že každý človek sa tam mohol dostať.“

• 1

Nitra, 19.05.2017

S pracovitosťou a poctivosťou najďalej zájdeš

Dionýz Kurča
Dionýz Kurča
zdroj: Pamět národa - Archiv

Dionýz Kurča sa narodil 13. 12. 1928 v obci Veľký Cetín v okrese Nitra. Po šiestej triede základnej školy vo Veľkom Cetíne pokračoval na gymnáziu v Nových Zámkoch, kde zažil bombardovanie mesta, a štúdium ukončil maturitou na gymnáziu v Zlatých Moravciach. Dňa 1. 10. 1950 dostal povolávací rozkaz a narukoval do leteckého náhradného pluku 1 vo Vysokom Mýte. Odtiaľ bol preradený do Pomocného technického práporu (PTP) vo Hvězdove. Ako člen PTP bol viackrát preradený, pracoval tiež na letisku Hradčany, v Šternbergu na Morave, na výstavbe a oprave ciest pri Lešanoch a mnoých ďalších miestach. 5. 12. 1953 bol prepustený a ako bývalý pétepák dostal negatívny kádrový posudok, s ktorým napriek šikovnosti a pracovitosti nemohol zastávať vyššiu pracovnú funkciu. Počas komunistického režimu stále žil so strachom a obavami, aby si na neho znovu niekto niečo nevymyslel. V súčasnosti sa stará o členskú základňu OK-VTNP (Okresný klub - Vojenský tábor nútených prác) Nitra - Zlaté Moravce.