Martin Krajčovič

• „V Prahe vzniklo Občianske fórum a my v Banskej Bystrici sme dlho nechápali, prečo sa Bratislava trhá a zakladá vlastné hnutie Verejnosť proti násiliu. Dlho sme fungovali pod hlavičkou Občianskeho fóra, hoci sme bez problémov spolupracovali aj s bratislavskou VPN-kou.“

• „Asi začiatkom novembra niekto zazvonil na dvere práve v deň, keď som zaspal na angličtinu. Pozrel som sa cez ,kukátko‛ a stáli tam nejakí dvaja páni, ktorí sa mi zdali odniekiaľ povedomí. Tak som im otvoril dvere a vysvitlo, že sú z vojenskej kontrarozviedky a niekto, pravdepodobne ešte z čias vojenčiny, na mňa podal trestné oznámenie za to, že sme počúvali Rádio Slobodná Európa. Lenže v tom čase, keď nás ten mladý ,holub‛ bonzol, sme počúvali väčšinou hudbu. Ja som mal z toho veľké problémy aj na škole, pretože zistili, že som nebol ani na vyučovaní. Žiadne ďalšie dôsledky z toho však už neboli, hoci takéto niečo dokázalo dosť znepríjemniť život.“

• „Niekedy v januári 1989 sme sa ocitli na Václavskom námestí v Prahe a zrazu sme si uvedomili, že tu bude asi nejaká demonštrácia. Pretože bolo prázdne námestie, samí policajti naokolo a rady ľudí postávali pred prázdnymi obchodmi. A napríklad pred zatvoreným zlatníctvom stál päťdesiatmetrový rad ľudí, ktorý bol v pohybe, takže ten, čo stál pri dverách obchodu, sa zrazu vybral na koniec radu a vyzeralo to akoby ľudia len nakupovali. Ale policajti vedeli, že Václavské námestie je uzavreté, preto vyzývali ľudí, aby sa rozpustili, a potom zvolali poslednú výzvu a my sme si všimli, keď sme šli dole námestím, že za mrežami už stáli chlapci v bielych prilbách so štítmi a s bielymi dlhými obuškami a v očiach im bolo vidieť strašnú zúrivosť, ktorú v nich nadriadení dokázali rôznymi psychologickými metódami vyvolať. V ich očiach to bolo všetko vidno, ako boli nasratí na to, že tam vôbec sme.“

• 1

Banská Bystrica, 03.08.2016

O prevrate v novembri 1989 nemôže byť ani reči. Bola to revolúcia!

Martin Krajčovič
Martin Krajčovič

Martin Krajčovič sa narodil 17. októbra 1954 v Bratislave. Študoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení, ktorú absolvoval v roku 1983. Po štúdiu sa presťahoval do Banskej Bystrice, kde pracoval v miestnom Dome kultúry. Tu ho zastihla Nežná revolúcia. Hneď v prvých dňoch sa pridal k formujúcemu sa Občianskemu fóru, ktoré onedlho prijalo názov Verejnosť proti násiliu. O pár týždňov neskôr sa stal jeho predsedom v celom Stredoslovenskom kraji a v januári 1990 bol kooptovaný do Slovenskej národnej rady. Poslanecký mandát obhájil aj po júnových voľbách a v hnutí VPN zostal až do jeho rozpadu na konci roku 1992.