Emil Konfala

• „Potom prišlo k prenasledovaniu Židov a mne aj vtedy bolo do plaču, keď takých starých ľudí títo gardisti - tá organizácia, čo bola proti nim, tak takých staručkých ich brali. Jedna bola taká skrčená a ešte mala na sebe takú sadrovú formu. V tom spávala, keď ležala. Ja som sa aj rozplakal, keď ich brali a takým neštandardným spôsobom, tak surovo s nimi nakladali. Tí ľudia nemali citu, keď ich brali. Mne ako mladému chlapčekovi to bolo veľmi ľúto, lebo boli takí svedomití, čestní, na borg dali, niektorým ľudom, čo nemali peniaze, aj na pol roka!"

• „Dostal som z domu informáciu, že sa brat žení a či by ma nepustili na svadbu. Tak som išiel za veliteľom a ten mi vypísal „ubytovák" na tri dni. Z tej šachty som išiel po rebríkoch z 1 012 metrov, lebo som sa nemal ako dostať, lebo vtedy ťažili uhlie na tej „kleci", čo chodila hore-dole. A tá len na fajront vozila ľudí a ráno privážala na pracovisko. Tak som išiel dohora pešo a bol som celý mokrý, kým som hore vyšiel, lebo tam kvapkala voda. Tam boli rebríky dookola, keby bolo nešťastie, tak som išiel po tých rebríkoch."

• „Môj brat bol ženatý v Krivej a prišli tam brať dekana tí tajní, a brat mu hodil facku, keď ho začali ťahať z fary. A brata potom zavreli na rok do Ružomberka. A ja, keď mi už prišlo narukovať, tak som bol politicky nespoľahlivý. A napísané tam bolo, o tom som ja nevedel vtedy, keďže som bol narukovaný do Libavy a potom do Pardubíc, že rodina je vraj nábožne založená a brat zatvorený pre Katolícku akciu."

• 1

Oravský Podzámok – Dolná Lehota, 23.09.2017

V čom som sa narodil, v tom aj zomriem

S čiernymi výložkami
zdroj: Archív pamätníka

Emil Konfala sa narodil 9. decembra 1929 v Dolnej Lehote (dnes súčasť Oravského Podzámku) na Orave. Pochádzal z chudobných pomerov kresťansky založenej rodiny a bol najmladší zo šiestich súrodencov. Ľudovú školu vychodil vo svojom rodisku a po absolvovaní povinnej školskej dochádzky pracoval v drevárskych závodoch Industria. V roku 1950 musel ako politicky nespoľahlivý narukovať do trestných Pomocných technických práporov (PTP). Po návrate do civilu nastúpil v Dolnom Kubíne do stolárskej dielne, neskôr pracoval ako údržbár v Kovohute Istebné. V roku 1954 sa oženil s Oľgou, rod. Matlákovou. Od roku 1989 je na dôchodku. Žije v Dolnej Lehote.