Michal Klein

• Počas nahrávania sa Michal Klein veľmi lichotivo popýšil minulosťou rodiny jeho manželky, tiež Židovky Kláry Štrausovej. Klára sa totiž narodila v Barcelone v roku 1942, čo značí, že ani príbeh jej rodiny nebol obyčajným. Jej otec bojoval v Španielsku proti Francovi, kde sa aj zoznámil so svojou nastávajúcou manželkou, teda Michalovou svokrou. Keď Franco vyhral, v roku 1946 musel so svojou manželkou a dcérou ujsť, najprv do Paríža a potom späť do Bôľa pri Kráľovskom Chlmci, odkiaľ pochádzal. Neskôr sa presťahovali do Košíc.

• Keď sa teta Hanzlíková dozvedela, čo sa stalo so starými rodičmi, neváhala a brala to ako samozrejmú vec, že Michal ostáva s nimi. Mamička vedela, že Michal je schovaný. „Mamka prehlásila vtedy v tom Mikuláši, že jej život bezo mňa nemá žiadny zmysel, preto aj napriek týmto pohnutým udalostiam sa ma vybrala hľadať do Piešťan.” Zistila si adresu v Piešťanoch, kde sa jej syn nachádza, a vybrala sa ho hľadať. Pre Michala to bolo divné, keďže už bol navyknutý, že je súčasťou rodiny Hanzlíkovcov a vlastne sirota.

• Sled udalostí nabral rýchly spád a v živote Michala Kleina začali zohrávať veľkú rolu susedia jeho starých rodičov Hanzlíkovci, ktorí sa dohodli s Rotterovcami, že malého Michala prijmú za člena ich rodiny, dokonca bola reč, že ho prekrstia. Medzitým sa jeho matka skrývala v Palúdzke u známej. Nejakým spôsobom sa neskôr dozvedela, že jej rodičov zobrali, ale syn prežil. Michal spomína: „Ja hovorím, že som sa tam vtedy tretíkrát narodil: prvýkrát, keď som sa narodil, druhýkrát, keď som bol ako malé batoľa, mal som problém, aby som si zachránil život, mal som nejaké zdravotné ťažkosti, a tretie narodenie som zažil v Piešťanoch.” Tretíkrát, to bol výnimočný piatok, keď zaspal v osudný večer u Hanzlíkovcov, a teda sa už nevrátil späť k starým rodičom. Neskôr, na druhý deň sa dozvedeli, že starých rodičov odviedli ráno do koncentračného tábora. Keby tam Michal bol, nezachránil by sa. Ako malé dieťa o tom nič nevedel.

• 1

Kino Úsmev, 16.07.2020

Mamkin život bezo mňa nemal žiaden zmysel, spomína „ukrývané dieťa“ Michal Klein

Michal Klein sa narodil 6. decembra v roku 1937 do pobožnej židovskej rodiny. Ako 18-mesačný prišiel o otca, s matkou žil v Strážkach. Antisemitizmus zažíval už ako malé dieťa. Keď mal šesť rokov, odišiel na prázdniny k starým rodičom Rotterovcom, ktorých majetok už bol arizovaný a boli z Bratislavy presťahovaní do Piešťan. Matka sa ukrývala s priateľkou v okolí Tatier. Michala sa ujala rodina Hanzlíkovcov. Isté obdobie k nim chodil na občasné návštevy, raz do týždňa, aby sa postupne pripravil na osvojenie. Pri poslednej návšteve zaspal v osudný večer u Hanzlíkovcov, a teda sa už nevrátil späť k starým rodičom. Na druhý deň sa dozvedel, že ich ráno odviedli do koncentračného tábora a Michal sa takto zázračne zachránil. Jeho matka sa dozvedela, že jej syn prežil, a vyhľadala ho. Do oslobodenia sa ukrývali spolu v Liptovskom Mikuláši. Vďaka Michalovmu rozprávaniu rodina Hanzlíkovcov získala v 90. rokoch titul „Spravodliví medzi národmi“ in memoriam. Po vojne sa na chvíľu presťahovali do Prahy, ale kvôli zdravotnému stavu Michala sa vrátili späť na Slovensko. Michal vyštudoval Vysokú školu lesnícku a drevársku, dnes Technická univerzita vo Zvolene. Pracoval neskôr v Česku, kde absolvoval aj vojenskú službu. Počas dovolenky v Košiciach sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Klárou Štrausovou. Chvíľu spolu žili v Čechách, potom sa v roku 1967 vrátili na Slovensko, do Košíc. V roku 1966 sa im narodila dcéra Eva a v roku 1972 syn Julián. Michal nebol nikdy politicky aktívny, počas komunizmu nebol perzekvovaný, ako vraví – bol obyčajným referentom. V seniorskom veku chodieval na diskusie so študentmi, na ktorých rozprával o tom, čo prežil. Vzhľadom na svoj aktuálny vek sa však už rozhodol vo svojich aktivitách trochu spomaliť.