Peter Kalmus

• „V roku 1968 zrazu, keď si neovládala Solženicyna a Jeden deň Ivana Denisoviča, tak si dostala päťku. A o rok na to, keď si už mala tú knižku doma, tak si dostala 5 rokov. Tak sa to zmenilo. Mali sme literatúru a zo školskej knihy moji spolužiaci v kabinete vytrhávali Mňačka, Solženicyna, pretože nestihli vytlačiť nové knihy. Ja som to odmietol."

• „Základ undergroundu bolo, že väčšina ľudí, 95%, má základný pud prežiť a mať rodinu a deti, a keďže už máš deti, nechceš, aby boli chorľavé a v detskom domove. Tak sa ľudia sa snažia kolaborovať s režimom, chodia na 1. máj a na schôdze. Jedným z Magorových posolstiev bolo, že keď nechceš nejakú kariéru, nevadí ti robiť ako kurič, zemľač, smetiar, tak nemáš čo stratiť, nemajú ťa kam dať. Ľudia sa báli stratiť tie pohodlné veci ako kariéru, keď si bol primárom či učiteľom. Keď sa ako mladý človek vzdáš kariéry a nemáš deti, tak ťa nemajú čím vydierať. Keď nebudete robiť, čo chceme, deti sa nedostanú do pionierskeho tábora, nedostanú sa na gymnázium. Teraz sa zľakneš. A preboha, načo budem mať 3 deti, keď skončia ako „debili“, s prepáčením za výraz. To je ten princíp stáda tej masy."

• „Samozrejme, že aj tí mnohí oficiálni umelci robili kvalitné veci. Niektorí hrali na dve strany a robili aj pre boľševikov. Ale vyskytli sa aj unikátni umelci, ktorí robili len do verejného priestoru, len monumentálne diela, a bez ideologického zásahu. Prvým bol Ján Mathé a druhá je Mária Bartuzsová, u ktorej som aj rok vypomáhal. Ona mala výčitku, keď robila veľký štátny znak a bola tam hviezda. Veď hviezdu má aj Heineken. Tu je dôkaz, že existovali v Čechách a na Slovensku a aj v Košiciach oficiálni kvalitní umelci, ktorí dobre zarábali, a nerobili ideologické umenie. Dokázali si obhájiť, že nerobili Leninov, Gottwaldov, kosáky a kladivá, nerobili ideologické umenie, ale umenie také, aké cítili. To je Ján Mathé a povedzme svojím spôsobom Alexander Eckerdt."

• 1

Košice, Slovensko, 27.03.2018

Keď sa ako mladý človek vzdáš kariéry a nemáš deti, nemajú ťa čím vydierať

Peter Kalmus
Peter Kalmus
zdroj: archív pamätníka

Peter Kalmus pochádza z národnostne zmiešanej rodiny. Otec bol inžinier židovsko-nemeckého pôvodu, matka slovenskej národnosti a evanjelického vierovyznania. Detstvo prežil v Piešťanoch, jeho rodičia sa rozviedli, z raného detstva si otca nepamätá. V roku 1962 sa presťahoval do Košíc. Prvýkrát stretol otca v lete 1968, keď spolu vytvorili aktivisticko-umeleckú inštaláciu ako protest proti vstupu sovietskych vojsk na naše územie. V týchto občianskych aktivitách Peter Kalmus pokračuje dodnes. Vyštudoval v Košiciach Strednú priemyselnú školu dopravnú a neskôr tvoril ako samouk. Mal kontakty na pražský underground a kultúru, ktorú sledoval, a navštevoval zakázané koncerty a výstavy. Dodnes je významnou osobnosťou slovenskej kultúry. Žije striedavo v Košiciach a v Piešťanoch, je bezdetný.