Karol Janoštiak

• ”Babka hovorí, tak ideme. Došiel čas.Tak on zbalil ten mech a zobral čln. Taký malý člnok mal. Nafúkal ho rýchlo, uviazal a ja som ho rýchlo priviazal o strom. Keď vyskočil na rakúskej strane, ja som ho pritiahol naspäť. Vyfučal som vzduch, zložil som ho a utekal som domov. Len mňa jeden videl z hradla.Čo tam pri tom okne, ten blbec robil? On mal kukať na koľajnice. A on nás videl, že odchádzame. My sme si to nejak nevšimli a ja som sa už potom vracal sám."

• „Keď bolo pražské povstanie (pamätník má zrejme na mysli protesty) proti Gottwaldovi. To bolo veľmi veľké haló. Tam padali tresty. A tento študent, on už mal končiť a tak sa zapojil do toho. Bol v tej partii, ktorá to zorganizovala, to povstanie proti Gottwaldovi. A on bol v tej partii, že mali byť popravení. Tak popravili tam tých študentov, ktorí boli v tom výbore. A jemu sa podarilo utiecť. On sa volal Boris Šrerka. Už mu priháralo. A potom sa dal niekde dokopy s mamkinou sesternicou Betkou a ona ho priviedla k nám. A on musel zákonite utiecť. Boli by ho popravili.”

• "Oni (Nemci - pozn. ed.) museli odísť. Cez Moravu sa preplavili, cez Marcheg odišli. On potom v štyridsiatomsiedmom roku poslal mamke dopis. Ale ona bola, tak neoopatrná, že to niekde založila a našla to babka. A to ste mali vidieť, akú tá dostala za to bitku. Lebo on jej písal - jak bola Morava, tam je taký lesík, ak to poznáte, tam bola taká odbočka. Tam bola hlboká voda, sme sa tam chodili kúpať. On nás mal previesť z druhej strany, on bol totiž Rakúšan. Aj s mamkou a deťmi, že sa o nás postará. Bolo to po nemecky. Ale babka to našla. Mama dostala takú bitku, že jej chce odviesť jej vnúčence. Jéééžiš, to bolo zlé.”

• 1

• 2

Keby nebolo Wehrmachtu, dnes nežijem

policajt
policajt
zdroj: pamätník

Karol Janoštiak sa narodil v roku 1938 Devínskej Novej Vsi. Vyrastal v železničnom hradle v pohraničnom území. Rodina ukrývala takmer počas celej vojny dvoch vojenských slovenských zbehov. Jeho strýko Karol ako dôstojník v zálohe nastúpil do rýchlej divízie. Stal sa veliteľom a padol v roku 1941 na Ukrajine. Okolo roku 1942, takmer dva roky býval u nich aj nemecký dôstojník Horst (pôvodom Rakúšan) a po oslobodení obce takmer rok u rodiny býval sovietsky major Sergej, ktorý pôsobil ako lekár. V roku 1948 bol poslednou skrývanou osobou jeden pražský študent, ktorý pripravoval protestné vystúpenie proti Gottwaldovi. Keď sa v roku 1950 začali v pohraničí stavať ostnaté ploty, študentovi rodina pomohla utiecť cez rieku Moravu a podarilo sa mu emigrovať do Austrálie. Karol Janoštiak sa vyučil za automechanika a 28 rokov pracoval Ústredných automobilných opravovniach Ministerstva vnútra ČSSR. Prvá žena mu emigrovala v roku 1969 do Ameriky. V roku 1971 sa druhý raz oženil a mal dve deti.