Dagmar Horváthová

• "Podívejte se, ten můj otec byl úplně nadšený, protože prostě se mu dařilo ty fabriky znova rozjet. Já jsem s ním byla například – on první fabrika, kterou dával do pořádku byla v Žandově u Český Lípy. Tam byla opuštěná ředitelská vila, takže my jsme tam na prázdniny byli v té vile celá rodina. No tak on byl nadšený, prostě on byl nadšený. I ty dělníci byli nadšení. Prostě odsunuli Němce u té Český Lípy, takže tam to bylo prázdný, takže tam…. Ano, to byla jedna věc, kterou jsem já v tom Žandově viděla, která se mně nelíbila - odsunovali ty Němce. A já už jsem, my už jsme tam byli tehdy. Tak to jsem viděla, jak odcházejí. To byl 45 rok. 45 nebo šest. Nevím přesně, nevím přesný datum, je to pravděpodobně – že by to bylo 45 v létě? Já nevím, to se mi nezdá. Ne, to asi ne. To bylo asi 46 až. No prostě v té době byli odsunováni. To nebylo živelné, to bylo také, že prostě jsem viděla, jak jdou lidi, táhnou nějaký vozíček, naložený vším možným a odcházejí se svěšenými hlavami. No asi tak. A víc lidí, prostě jako dvě třídy kdyby to byly. Asi takový množství lidí odcházelo z toho Žandova pryč. A potom tam začali přicházet Češi a Slováci taky a tvořili ty dělníky v té fabrice, kterou tam táta rozjížděl. A ta nebyla zničená, takže tam se dalo pracovat. Tam se dalo hned pracovat. A potom o těch jiných fabrikách nevím, jenom o té jedné, co mě vzal na Slovensko na výlet."

• "Podívejte, já jsem byla malá holka na konci roku deset. Já jen vím, že prostě nechodilo se na návštěvy tak bezstarostně jako předtím. Navzdory tomu jsem… já jsme se kamarádila prostě s jednou, jmenovala se Hanka, byla z bohatý rodiny, seděly jsme vedle sebe ve škole, kamarádily jsme se a důsledek to mělo ten… Naši se znali teda, chodili se navštěvovat, ale ne velmi často, ale znali se. Hlavně v létě prostě tam byly ty terasy u domů, tak prostě jednou byla kávička tam, zase někdy byla kávička u druhých, tak prostě takovým způsobem nějakým se kamarádili. No ale skončilo to tak, že když odvezli mámu, když máma dostala předvolání do koncentráku, tak maminka té Hanky vzala mně a mého bráchu a odvezla nás k svoji matce na vesnici, kde měly statek. Takže nás zachránila."

• "V té vile, kde jsme my bydleli, to byl takový systém velmi pěkný. Pan domácí postavil vilu tříposchoďovou. Ta naše měla čtyři poschodí, protože měla ještě takový malý suterén, vedle garáže byl suterén. A pan domácí bydlel v prvním poschodí, na přízemí bydlel nájemník, ten mu platil nájemný, jemu to platilo dluhy. Domovník bydlel zadarmo a staral se o zahradu a chodníky. A ty naši domácí měli ještě takový malý byt a velkou terasu na střeše a za války ji pronajali někomu taky. Co předtím užívali oni obě poschodí, to pronajali. No a ty lidi, co si to pronajali, když naši odešli do koncentráku, tak se nastěhovali do našeho bytu. Takže ho Němci neobsadili. Protože tam přišli a ten byt byl obývaný. A to byly tak slušní lidi, že prostě nám nic neodnesli, o nic nás nepřipravili. A když nás táta dovez do Prahy, tak ty, jmenovali se Vlčkovi, bydleli v našem bytě a to byl třípokojový byt, tak my jsme bydleli v jednom pokoji a oni bydleli v tom dalším a kuchyň jsme používali. Po válce si oni našli vlastní byt a my jsme dostali svůj byt zpátky. Ono za války jsou sice strašné věci, ale najdou se i hodní lidi."

• 1

Naštěstí jsme se dostali do toho světa, který se vlastně odlišoval od toho běžného světa

Dagmar Horváthová počas EYD natáčania
zdroj: Dominik Janovský

Dagmar Horváthová, rod. Papežová, sa narodila 24. apríla 1935 v Prahe Vladimírovi a Anne, rod. Polákovej. Napriek tomu, že otec bol katolík, dostal sa počas druhej svetovej vojny do koncentračného tábora skôr ako matka židovského pôvodu. V ohrození pre svoj rasový pôvod sa ocitla aj Dagmar, hoci bola pokrstená. Rodičia sa svoje deti rozhodli ukryť u rodiny Homolkovej a z Dagmar sa zo dňa na deň stala malá mamička svojho dvojročného brata Honzíka. K deťom sa vrátili tesne pred koncom vojny a otec bol následne účastný Pražského povstania. Pokojné prvé povojnové roky sa skončili rokom 1948 a nástupom budovania socialistického režimu v Československu, keď bol otec zosadený z pozície generálneho riaditeľa textilných závodov a až do roku 1962 bol nezamestnaný. Dagmar sa po skončení štúdia zamestnala v Ústave jadrového výskumu, kde sa spoznala aj so svojím budúcim manželom Pavlom. Po dvoch spoločných rokoch v Prahe sa presťahovali do Bratislavy, odkiaľ Pavol pochádzal, a Dagmar našla uplatnenie v Botanickom ústave SAV. V čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 sa rodina so štyrmi deťmi zdržiavala v Dubne v Rusku, kde Pavol pracoval od konca roka 1967 v Ústave jadrového výskumu. Hoci sa už v tom čase snažili o návrat do Bratislavy, bolo im to kvôli bytovej otázke umožnené až v roku 1972. Hoci politický prevrat v roku 1989 vnímala veľmi pozitívne, ale mylne domnievala sa, že bude nastolená zdemokratizovaná podoba socializmu, rozdelenie republiky v roku 1993 považuje za fatálne zlyhanie demokratickosti z dôvodu absentujúceho referenda pri rozhodovaní o tak zásadnej politickej otázke.