Stanislav Halama

• "A po dvoch rokoch som sa vrátil z vojny. Trochu som potom v Kraľovanoch, v reštaurácii poniže Stankovian, oslavoval. Akurát vtedy vypukla kontrarevolúcia v Maďarsku. V roku 1956. No a medzitým vyhŕklo zo mňa, keď som sa tam dopočul, že ľudia hundrali čo sa deje v Maďarsku, že aj tu treba ich vešať, tých komunistov. Tak jeden ma tam udal. No prokurátor v Dolnom Kubíne navrhoval 3 roky nepodmienečne. Ale preto, že som hral za Červenú Hviezdu Dolný Kubín, za Políciu, tri mesiace som si odsedel v Ružomberku."

• "Oni dávali tým farárom znaky aj v tých väzniciach. Tam jeden väzeň bol, aj druhý. Ale keď bol farár väzeň, ten mal horšie utrpenie, než normálny väzeň. Toho viacej buzerovali tí bachari, tí dozorcovia. To bol hon na farárov vtedy, na cirkev."

• "Ja sa pamätám, že v Ľubochni, blízko Ružomberka, zažil bojovú situáciu. Spomínal mi ju často. Tam boli pripravení strieľať proti tanku. Potom kamarátovi spolubojovníkovi z Varína hovoril, že nech to nechá tak. Že s tým guľometom nič nedokážu proti tomu tanku. No ten Varínčan, partizán, spolubojovník môjho otca, si nedal povedať. Začal strieľať na ten tank. Ale ten tankista nemecký otočil hlaveň a strieľal medzi nich. Tak otec bol zranený a ten Varínčan zahynul hneď na mieste. To bola taká spomienka, čo spomínal dlho môj otec."

• 1

Partizánske, 14.05.2021

Musíme sa poučiť z chýb z minulosti

Stanislav Halama (70. roky)
zdroj: z archívu pamätníka

Stanislav Halama sa narodil 30. mája 1934 v Stankovanoch. Má päť súrodencov. Otec Pavol Halama pracoval ako železničiar, matka Mária Halamová, rod. Lacková, sa starala o deti a domácnosť. V období trvania Slovenského Národného Povstania sa otec aktívne zapojil do bojov a utrpel zranenie. Po vojne mu však nikdy neuznali zásluhy v odboji. Stanislav absolvoval štúdium klampiarstva na Súkromnom odbornom učilišti v Ružomberku. Po škole sa zamestnal v štátnom podniku Drevina Turany. Ako nadaný futbalista získal s mužstvom Tatrana Turany titul majstra Žilinského kraja. Chvíľu pôsobil v tíme Tatran Sučany, nakoniec zakotvil v mužstve Červená Hviezda Dolný Kubín. Zároveň tam pracoval pre miestny Okresný národný výbor. V rokoch 1954 – 1956 absolvoval základnú vojenskú službu v meste Stříbro v Čechách, u miestneho pechotného pluku. Pri návrate do civilu bol za protištátne reči zadržaný. V roku 1956 bol za trestný čin poburovania proti republike odsúdený na tri mesiace odňatia slobody. V roku 1971 bol ako klampiarsky zamestnanec miestnych družstiev opätovne zadržaný, a za prácu pre kňazov falošne obvinený z trestného činu nedovoleného obohacovania. Odsúdili ho na 1 rok odňatia slobody. Výkon trestu absolvoval vo väznici Košice-Šaca. V roku 1972 sa po návrate na slobodu presťahoval do Partizánskeho, uzavrel manželstvo s Annou Urbanovou. Zamestnal sa ako pracovník uhoľných baní Nováky, kde pracoval až do roku 1989. V súčasnosti žije Stanislav Halama na dôchodku v Partizánskom.