Ľudovít Gunár

V minulosti bolo bezpečne ale dnes by som sa už bál dať svoje deti na internát

Ľudovít Gunár
zdroj: Dobové foto: archív Ľudovíta Gunára; aktuálne foto: Július Rusnák

Pán Ľudovít Gunár sa narodil v rómskej osade pri obci Krásnohorské podhradie 27. 4. 1962. V rodnej obci navštevoval aj základnú školu ročník 1-4, v tom čase zmiešanú rómsko-nerómsku (v dnešnej dobe túto ZŠ navštevujú už len rómske deti). Druhý stupeň ZŠ ukončil v Rožňave. V štúdiu pokračoval na Strednej škole poľnohospodárskej škole Medzev, odbor: opravár poľnohospodárskych strojov. Počas svojich školských čias sa s rasizmom v škole nestretával a minulé obdobie považuje za bezpečnejšie. Po ukončení štúdiu pracoval ako stavebný robotník v podniku Agrostav Rožňava 3 roky a Pozemné stavby Rožňava 13 rokov. Po Nežnej revolúcii ho začal zaujímať občiansky atavizmus a možnosti zlepšenia životných podmienok v rómskej osade. V tom čase v osade pôsobil rómsky vajda menovaný miestnym národným výborom, ktorý nemal možnosť zasahovať do rozhodovania obecného zastupiteľstva. P. Gunár presadil priamu voľbu vajdu a priamu voľbu občianskeho výboru (5 členov fungujúcich na spôsob poslancov obecného zastupiteľstva). Približne v roku 2002 bol prvý krát zvolený rómskym vajdom o 4 roky neskôr druhý krát. Druhé volebné obdobie pôsobí aj ako poslanec obecného zastupiteľstva a z toho dôvodu mu bola bez volieb ponechaná aj funkcia rómskeho vajdu. S manželkou vychoval 3 deti.