Misael Canet Velázquez

• "Tam (ve vězení) jsem zahájil hladovku, která trvala 51 dní." "Proč ta hladovka?" "Protože mě nespravedlivě potrestali a já už držel 51denní hladovku." Odtamtud mě odvezli do Kila 8 (vězení) a tam mě drželi úplně nahého... Psychicky mě ten systém mučil.“ "Kolik dní jsi byl nahý?" "Těch 51 dní, kdy jsem držel hladovku, jsem strávil nahý." "Byla ti zima?" "Ano, byl konec roku. Začal jsem stávkovat 22. prosince 2015.“ "51 dní bez jídla..." "51 dní." "Jak jsi to vydržel?" "No, vylezl jsem z hladovky na invalidním vozíku. Měl jsem narušenou rovnováhu a museli mě odvézt na vozíku. 51denní hladovka byla tou největší, jakou jsem kdy držel. Byl ochoten při ní zemřít. Pak jsem držel jednu 17denní, pak 16denní, pak 15denní, pak i 5denní, pak jsem držel jednu 9 dní i bez vody. Byla to celá řada protestních hladovek. Proto mě tak moc zasáhly na zdraví."

• „Vyhrožovali mi, že pokud neodejdu z opozice, zavřou mě na 30 let do vězení. Hodně mi vyhrožovali." "Zmlátili tě při zatýkání?" "Ano, během zatýkání mě mlátili." "Pověz mi o nějakém z těch zatčení." "No, bylo jich tolik... Při zatýkání to bylo tak, že jednou mě zbili tak moc, že mi zlomili nohu, a byl šest měsíců jsem se z toho léčil, byla to pravá noha. To byl největší výprask, který mi dali." „Více než 200krát jsem byl zatčen. Nojo. Spousta zatýkání to byla. Spousta..." "A kolik bití?" „Byl jsem mnohokrát bit. Hodně mě bili…“

• 1

Cuba, Camagüey, 01.01.2022

Když jsem měl kuráž na kubánských ulicích, měl jsem ji i ve vězení

Misael Canet Velázquez, 2022
zdroj: Post Bellum

Misael Canet Velázquez se narodil v Las Tunas na Kubě 27. června 1973 a ve věku 37 let se přestěhoval do Camagüey, kde v současnosti žije. Odchodil 12 školních tříd, protože jeho rodina byla ze skromných poměrů - otec byl farmář a matka byla v domácnosti. Nebylo tomu tak ale vždy – jeho dědeček byl statkář, ale po Kubánské revolucí v roce 1959 mu vzali všechny pozemky a za to, že se postavil proti systému, strávil dědeček devět let ve vězení Boniato. Ani Misael se nikdy nepřizpůsobil komunistickému systému, a proto byl na něj uvalen tzv. index společenské nebezpečnosti - kubánský způsob, jak rozkližovat opozici a všechny, kteří by se režimu chtěli postavit, držet v lati. Ne však Misaeli. Vstoupil do Národní fronty občanského odporu a občanské neposlušnosti Orlanda Zapaty Tamaya a navzdory silnému pronásledování ze strany režimu pokračoval v pokojných protestech, za což byl více než 200krát zatčen a bezpočetkrát zbit. Dne 22. prosince 2015 šel znovu do vězení, tentokrát odsouzen k šesti letům odnětí svobody. Misael se rozhodl držet hladovku jako formu pokojného protestu a po příchodu do věznice započal tu nejdelší ze všech – 51 dní, kterou dokončil s vážnými zdravotními důsledky. Krátce nato však držel další 17denní hladovku a později mnoho dalších, dožaduje se lékařské péče a práva na telefonování. Strávil 5 let, 4 měsíce a 12 dní ve vězení, aniž by dostal cokoli z uvedeného. Na jaře 2021 byl propuštěn a navzdory vážným zdravotním následkům mu režim nedovoluje navštívit lékaře a zdravotnickým pracovníkům vyhrožuje důsledky, pokud mu poskytnou lékařskou péči.