Mgr. Peter Bačkovský

• "Mladým sa otvoril svet, oni mali záujem žiť. Čiže až tak necítili s tým štátom a pomery nepozali pred 89. rokom. Samozrejme, mladý človek si chce užiť život, chce cestovať, chce spoznávať. Ale vidíte, koľko ľudí ostalo vonku? Lebo predsa keď je to štát na úrovni a tie žabomyšie vojny tam nie sú a vie sa o seba postarať, ten návrat veľmi ťažko pochopí, že by mal prísť."

• "Keby som nemal ideály, nebol by som sa postavil na tribúnu. A to nebolo jednoduché. Keď som manželke povedal, obliekol som si rolák, zobral základné veci a hovorím, možno dnes domov neprídem. Zabásnu ma. S takouto dilemou som išiel. To vtedy nebolo jednoduché, nikto nevedel, ako to dopadne zajtra. Polícia mala rozviazané ruky vtedy a potláčala všetko. No ale nakoniec to dopadlo dobre."

• "My to máme asi tak nejak periodické. Najprv odišla otcova sestra. Viete si predstaviť, člen strany, odbojár a sestra najmladšia mu emigruje! To bolo v roku 1974. Na to, moja sestra v 1984. Tak súdruhovia poslali otca do Talianska, aby ju presvedčil, že nech sa vráti späť na Slovensko. Môj otec odišiel, bol tam, a keď sa vrátil, prišli za ním a pýtajú sa: 'No Michal, čo, kedy príde?' A môj otec im povedal: 'Keby som mal o 15 rokov menej, aj ja tam ostanem.'"

• "Sme v NHL demokratických spoločností. Hoci si myslím, že po takých lapsusoch, ten Mečiar, a po tom, čo teraz sa ukazuje... A keď sa potvrdia tie veci, tak ja neviem, či po takejto politike si zaslúžime byť v tej špičke európskych štátov. Všetko musíme robiť, aby sme zvrátili tú zlú politiku, aby sme právny štát vrátili do právnej roviny, aby sme dali občanovi, aby mal možnosť sa vyjadrovať k všetkému."

• 1

Košice, 12.08.2021

Keby som nemal ideály, nešiel by som na tribúnu

Peter Bačkovský sa narodil 12. októbra 1955 v Giraltovciach. Otec Michal Bačkovský bol počas druhej svetovej vojny v odboji ako partizán. Po vojne mu priznali paragraf 255. Bol členom KSS. Matka Mária Bačkovská, pochádzala z chudobnej rodiny a bola kresťansky založená. Peter mal troch súrodencov. Starší brat tragicky zahynul počas štúdií na vysokej škole v Žiline. Jedna zo sestier emigrovala v roku 1984 do Talianska. Základnú školu vyštudoval v Giraltovciach. V Prešove neskôr vyštudoval strednú strojnícku školu a po nej Pedagogickú fakultu. Najskôr pracoval ako robotník v pridruženej výrobe. V roku 1985 sa presťahoval s manželkou do Trebišova a tam pracoval na bytovom družstve. Po dvoch rokoch začal učiť. Ako učiteľ pracoval až do roku 1989. Počas revolúcie sa zapájal do organizovanie mítingov v Trebišove. Po roku 1990 pracoval ako riaditeľ okresnej školskej správy v Trebišove. Po odvolaní z funkcie zakladá súkromný pivovar v Sečovciach. Ten po rozbehnutí odpredáva a vracia sa do štátnej správy. V roku 2004 sa stáva riaditeľom úradu práce v Trebišove. Z funkcie bol odvolaný po nástupe Roberta Fica na post premiéra SR. V roku 2010 sa stal prednostom krajského školského úradu v Košiciach. Počas druhej vlády Róberta Fica ho z funkcie opäť odvolali. V roku začal 2018 začal pracovať ako vedúci odboru školstva v rámci Košického samosprávneho kraja. V čase dokumentovania bol zástupca vedúceho odboru školstva, kvôli dôchodkovému veku.