Tomáš Šulák

• „Tenkrát nebyla otevřená jednooborová politologie, ale v kombinaci s historií. Samozřejmě, že ideologie má vliv i na historii, ale na té historii jsme viděli, že ji učí odborníci. Na politologii tomu tak nebylo. Jednalo se o kombinaci pedagogů z marxismu-leninismu a osmašedesátníků. Prostě tenkrát nebyli učitelé, kteří by to nově učili. Snažili jsme se o změny. Troufali jsme si, protože to byla ještě revoluční doba. Bojkotovali jsme některé učitele, a dokonce jsme kritizovali děkanát kvůli studijním plánům.“

• „Pamatuji si ještě ze studentských let, když byl v Olomouci jeden z prvních sjezdů komunistické strany po roce 1989. Měli to v Sigmě u vlakového nádraží. Byla tam zároveň ohlášená protikomunistická demonstrace a přišla tam spousta lidí. Byli jsme tam i my studenti s trikolórami na klopách jako pořádková služba. Dostali jsme se do paradoxní situace, že jsme bránili před tím davem lidí budovu, kde se ti komunisté sešli, aby tam na ně ti lidé nevtrhli.“

• 1

Olomouc, 10.05.2018

Kdo neriskuje, nepije šampaňské

Tomáš Šulák v roce 2018
zdroj: Tomáš Netočný

Tomáš Šulák se narodil 14. března 1971 ve Valašském Meziříčí. Vyrůstal v obci Hutisko-Solanec. Otec byl elektrikář, matka prodávala v obchodě s potravinami. Po maturitě na gymnáziu v Rožnově pod Radhoštěm pracoval jako dělník v Tesle Rožnov. Je pamětníkem sametové revoluce v Rožnově pod Radhoštěm. V roce 1990 byl přijat na obor politologie Univerzity Palackého v Olomouci, zažil budování tohoto oboru, který byl za komunistů zakázán. Po škole pracoval jako zpravodaj nově zřízené regionální redakce Českého rozhlasu v Olomouci, v letech 1995 až 2005 působil jako editor olomoucké přílohy Mladé fronty Dnes. Byl členem ODA a poté TOP 09. Od roku 2010 je starostou vesnice Veselíčko na Přerovsku.