Alena Nekolová

• "Dlouho už kamarádili s Lajškem – Ladislavem Páchou, vyráběli bouchací kuličky. Ta skupina, to byli kluci ze Sokola, ze Skautu, a nesouhlasili s nástupem komunistického režimu. Začali vyrábět plakáty, které chtěli dávat do schránek. Byly to plakáty proti režimu. Stalo se, že chtěli po tátovi, aby převezl ten plakát do Prahy, kde studoval, a někde ho tam vyvěsil. K tomu vyvěšení nedošlo, protože všichni už se báli a nikdo to nechtěl riskovat. Ale Lajšek Páchů chtěl emigrovat, ale chytili ho a při následném výslechu celou tu skupinu vyzradil. Takže táta byl zatčen před Vánoci 1949, rovnou když šel ze školy."

• "Náš tatínek to měl složité, nedostudoval gymnázium, protože po válce byl s chlapci v Třebechovicích v lese. Našli bombu, minu, a chlapce nenapadlo nic lepšího, než ji dát do batohu a odjet s ní zpátky do Hradce. Ale jak se opíral kamarád o stěnu vagónu, bomba vybuchla, kamarád zaplatil životem a táta byl popálený na velké části těla. Devět měsíců ležel v nemocnici, měl transplantovaná víčka, transplantovanou kůži na čelo. A protože ani předtím nebyl výjimečný student, rodiče ho přeřadili na keramickou školu, nejprve do Karlových Varů a pak do Prahy. Ale pak byl zatčen a studia nedokončil."

• "Děda byl v pražském pluku, protože pocházel z Prahy a přešel společně s 28. plukem. Vyprávěli mi to s tátou tak, že za zvuků bubnů přešli do ruského zajetí. Co jsem o tom četla, mám dojem, že to tak bylo, i když to nebyl přímo jeho pluk. Děda pak popisuje, že pak pracoval v nějaké továrně a složitou cestou se dostával k tomu, aby byl zařazen do legií. Přihlásil se tam snad jako jeden z prvních. Vím, že mi o tom vykládal, že tam založili Sokol, že tam cvičili, jak putovali. Děda o tom hodně vyprávěl. Vím, že třeba říkali, jak obyčejní ruští lidé, kteří byli na polích, tak měli u sebe bílé a červené čepice a šátky a podle toho, kdo zrovna kolem jel, si je nasazovali na hlavy. Říkal, že se ho rudí pokusili popravit. Zprávy se liší – já jsem slyšela, že oběsit. Bílí ho odřízli. Vím, že putoval tři dny tajgou, než se dostal ke svým jednotkám. Koupal se v Bajkalu a putoval přes Panamskou úžinu. To jsou takové střípky."

• 1

Děda přežil v Rusku popravu. Tátu zavřeli za rozvracení republiky

Alois Veselý mladší se svými dvěma dcerami (vlevo Alena Nekolová), počátek 60. let
zdroj: osobní archiv pamětníka

Alena Nekolová se narodila 19. března 1954 v Hradci Králové. Její dědeček Alois Veselý starší byl legionářem v Rusku. Přežil pokus o popravu či přechod přes Sibiř domů. Její otec, Alois Veselý mladší, málem přišel o život při manipulování s bombou. Později se zapojil do skautského protikomunistického odboje. Roku 1949 skončil u soudu za rozvracení republiky a strávil několik měsíců v lágru v Jáchymově. Během srpnových událostí roku 1968 se opět zapojil do odboje, později ho však propustili z práce. Jeho dcera po sametové revoluci pomáhala s obnovou skautingu v Hradci Králové. V roce 2022 žila v Hradci Králové.