Julio Muñoz

• „A ráno, jak Kubánci... my jsme o půl šesté už chodívali do práce. Už v pět hodin ráno stál ten autobus, stálo to vedení z Prahy s tím... jeden byl tajný policajt, to jsme věděli, on se tím chlubil. A oni čekali, až ti Kubánci půjdou svrchu do práce. Oni říkali: ‚Ne, běž si pro věci, zabal si věci, pojedeš do Prahy, zpátky na Kubu.‘“

• „Já si pamatuju, že rok jsme ho neviděli. Nevěděli jsme, kde je. Začali jsme... Měl velice dobrého kamaráda, byl černoch a jmenoval se René. Měl staré americké auto a my jsme jezdili a začali jsme pátrat po těch věznicích. A my jsme ho našli tehdy. A poprvé v životě jsem ho viděl brečet. Říkal, že to normálně nedá. Co s nimi dělají, že je neskutečné.“

• „Ale nejhorší je, že já jsem jel v tom autobusu a nikdo vedle mě neseděl. A přitom já jsem byl jako z plakátu. Já jsem [měl] peníze, krásně oblečený. Ne! A víte, co to je? To si nedovedete představit, jak mi bylo. I policajti třeba. Chodil jsem s mojí po Plumlově a oni si mysleli, že jsem nějaký Maďar. Furt po mně chtěli [doklady]. Říkám: 'Ježíšmarjá, kdy mi tady ti lidi dají pokoj?' A dali mi pokoj od té doby, co jsem si koupil auto.“ (smích)

• 1

Zlín, 14.03.2022

Otec říkal: Jednou to musí skončit

Julio Muñoz (Chavez) v roce 2022
zdroj: Post Bellum

Julio Muñoz (Chavez) se narodil v kubánské Havaně 27. března 1961 jako jedno z osmi dětí rodičům Felicii Chavez Ochito a Pedrovi Pablovi Muñoz Garcias. Vyrůstal ve skromných poměrech ve čtvrti San Miguel del Padron. Rodinu živil otec – rozvážel obilí. V průběhu Juliova dětství a dospívání byl otec několikrát zavřený. Roku 1981 se s pomocí svého bratra přeplavil z přístavu Mariel do USA. Postupně pak za ním odešla i Juliova matka a část rodiny. Julio se v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) dostal mezi gastarbeitery a roku 1979 přicestoval do Československa. Bez znalosti jazyka a kultury se ocitl na internátu Svitu v tehdejším Gottwaldově. Překonal těžké začátky a vyučil se ševcem. Po čtyřech letech se vrátil na Kubu i se svou českou ženou a dcerou. Od roku 1987 žije znovu v České republice. Pracoval také jako překladatel a po roce 1990 i podnikal. Na Kubě žijí jeho dva bratři, zbytek rodiny je v USA.