Rudolf Bill

• "Čím víc komunisté bohatli, tím rozumnější byli. Já jsem to viděl v Tesle. Když přišli z Prahy k nám do Rožnova, neměli nic. Postupně se z nich stávali vedoucí a další, stavěli domy. Když bohatnete a někdo vám řekne, že vám sebere barák, tak ho chcete zabít. Co by dělali, kdyby i jim ty baráky někdo sebral? Takže tím oni byli jemnější, chápali některé věci. Už to brali jinak. Postupně se zmírňovali. Ale pořád bylo zvláštní oddělení v Tesle, které hodnotilo, kdo se s kým stýká. Někdo mi říkal: ‚Rudo, poslouchej, jak to, že máš tolik času a můžeš každý den volat své lásce do Zubří?' Tak jsem zjistil, že jsem sledovaný na každém kroku, jestli s někým netelefonuju."

• "Jsem to poznal později, když jsem skončil školu. Byl jsem v ročníku, který mohl vyjít z osmé [třídy] a nemusel do devítky. Otec řekl, že za rok komunisti nebudou. Tenkrát se poslouchala Svobodná Evropa a pořád byla naděje, že to skončí. Tak jsem šel do devítky a čekali jsme, že se něco stane. Nestalo se. Problém byl, že z osmičky se člověk kamkoli dostal, ale najednou vycházela osmička i devítka. Měl jsem zájem jít na potravinářskou školu do Pardubic. Když jsem tam s maminkou jel, říkala, že tam má známého Jirku. Pak plakala. Ten Jirka řekl, že mám číslo sto třicet a dostane se jen sedmdesát. A dobrozdání, které přišlo z Rožnova, nebylo v můj prospěch. Byl jsem syn živnostníka. Mohl jsem být sebelepší žák, problém byl takto nastavený. Dostali se tam s horšími známkami, hlavní byl dělnický původ. Já jsem neměl dělnický původ."

• "Únor 1948 byl šílený. Byli jsme na dvoře, přišel řezník Trčka a říkal: ‘Rudo, tak ten Gottwald říkal, že to vezmou jenom těm větším, nám živnostníkům ne.‘ Táta mu říkal, ať jde do háje, že to nebude poslouchat. Vím, že tehdy padlo i sprosté slovo. Pak řezník přišel a říkal: ‚Měl jsi pravdu, člověče.‘ To jsem slyšel jako kluk. A pak jsme zjistili, že budeme muset mít nájemníka. A pak, že už nejsme majiteli domu, že i my budeme v nájmu."

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 28.11.2023

Komunisté vzali vše, co předkové vybudovali

Rudolf Bill, 2023
Rudolf Bill, 2023
zdroj: Autorka natáčení

Rudolf Bill se narodil 18. října 1939 v Rožnově pod Radhoštěm. Rodina Billova vlastnila dům na náměstí. Po nástupu komunistů k moci byl její majetek znárodněn. Otec pamětníka Rudolf Bill starší, dříve vážený obchodník, poté pracoval jako popelář. Rudolf Bill nebyl kvůli třídnímu původu přijat ke studiu, vyučil se cukrářem. Pracoval v hotelu Pupp v Karlových Varech. Večerně vystudoval střední školu a nastoupil do podniku Tesla v Rožnově pod Radhoštěm. Později se stal vedoucím velké prodejny potravin. Celý život se netajil odporem ke komunistickému režimu, nikdy nevstoupil do KSČ. V listopadu 1989 se zapojil do sametové revoluce, v prvních svobodných volbách získal v Rožnově ze všech kandidátů nejvíce hlasů. Obyvatelé ho chtěli za starostu, ale funkci nepřijal, protože mu čas zabíralo vyřizování restitucí rodinného majetku. Působil jako radní. Podařilo se mu začít znovu podnikat, opravil rodný dům na náměstí a přivedl k životu i značku kávy Dadák, která patřila rodině jeho ženy Svatavy, jež byla za komunismu rovněž perzekvována.