Hana Cihlářová (* 1934  †︎ 2020)

Americkým vojákům nosila tvarohové buchty, v památníku uchovává jejich vzkazy

• vystudovala gymnázium v Sušici

• stala se vychovatelkou

• z kádrových důvodů směla působit pouze ve venkovských školách v okolí Sušice

• zemřela roku 2020

„Nepřestávejte! I když se nedaří, tak někdy bude, když se plahočíte do kopce, který se zdá nekonečný, když finanční prostředky jsou nízké, dluhy vysoké. A chcete se smát, ale musíte si povzdychnout. Když starost, péče vás tlačí dolů, odpočívejte, dokud musíte, ale nikdy nepřestávejte.“ Tohle poselství napsal Haně Cihlářové do jejího dívčího památníku jeden z amerických důstojníků, se kterým se v roce 1945 setkala v Sušici. Bylo jí tenkrát jedenáct let a kapitán Barney se jí navždy vryl do paměti.

Hana Cihlářová se narodila v roce 1934. Živě si vybavuje, jak za války rodiče pod dekami a peřinami poslouchali rozhlasové vysílání z Londýna a báli se, že je uslyší sousedi. Ti byli německého původu a měli pověst udavačů. Poslech z Londýna byl v době protektorátu přísně zakázán, dokonce pod trestem smrti.

S onou sousedkou měla rodina pamětnice patálie během celé války. Při osvobození si to s ní ale starší kluci a sušická mládež náležitě vyříkali. Eva totiž neváhala, v rychlosti převlékla kabát a s nadšením a trikolorou na klopě na náměstí vítala americké vojáky. Hoši jí ale nemilosrdně trikoloru strhli a hnali ji celým městem až k místu jejího bydliště vedle domku rodiny pamětnice.

Nejšťastnější a nejživější vzpomínky má Hana na jaro roku 1945, kdy v  osvobozeném městě pobývali američtí vojáci. Nosila jim buchty s tvarohem a vždy musela nejdříve sama ochutnat. Během války, doby přídělů a lístků se jí takových dobrot nedostávalo.

Kapitán Leonard Barney byl po celou dobu pobytu amerických vojáků v Sušici ubytovaný v rodině pamětnice. Přijali jej za svého a na krátký čas mu nahradili jeho vlastní rodinu, o kterou částečně během války přišel. Byl to krásný a hodný člověk a poselství, které napsal mladičké Haně do památníku, je nejsilnějším místem vyprávění.

Starosta Sušice Čeněk Vašek byl Haniným strýcem, a tak se pamětnice často ocitala v centru dění. Na úřadě byla zřízena nemocnice, prádelna a kuchyně a Hana od Američanů dostávala žvýkačky a lívance s masem a javorovým sirupem… Nebylo divu, že několik sušických děvčat včetně švagrové Hany se do amerických vojáků zamilovalo a provdalo se do Ameriky. Hana je stále s rodinou své švagrové v kontaktu, dopisují si a volají si přes Skype.

Po válce pamětnice zůstala ve své rodné Sušici. V roce 1952 se provdala za Tomáše Cihláře. Svatbu měli v kostele, což už tou dobou přestávalo být běžné. Pracovala jako vychovatelka a učila na venkovské škole, ve městě prý z kádrových důvodů učit nesměla právě kvůli svým příbuzným v Americe.

Na americké vojáky si pamětnice uchovala po celý život ty nejkrásnější vzpomínky a památník, plný věnování, citací a životních mouder Američanů. Stojí zde například vzkaz: ,,Buďte hlavně sví, buďte charakterní, stůjte si za svými názory a stůjte za pravdou, která je někdy prostě krutá.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu The Stories of Our Neigbours ()